"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські металурги в 2011 можуть збільшити виплавку сталі

П'ятниця, 24 грудня 2010, 13:14

Виробництво сирої сталі в Україні в 2011 році збільшиться на 3-3,5% в порівнянні з 2010 роком - майже до 34 млн. тонн.

Такий прогноз висловив директор державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власик, повідомляє в агентстві "Інтерфакс- Україна".

За його словами, за підсумками 2010 року виробництво сирої сталі складе 32,5 млн. тонн, що на 9,2% більше, ніж у 2009 році.

"Внаслідок кризи в 2008-2009 роки Україна за рівнем виробництва сирої сталі була відкинута на 10 років назад: якщо максимальний рівень виплавки сталі у 2007 році становив майже 43 млн. тонн, то в кризові 2008-2009 роки обсяги виробництва скоротилися більш ніж на 30 % - до 30 млн. тонн ", - повідомив Власюк.

Реклама:

Він також відзначив низьку завантаженість українських виробничих потужностей у 2010 році: до цього часу вона становить близько 73%, а за підсумками року складе близько 70%, тоді як у світі цей показник складе близько 77%.

Ситуацію, що склалася Власюк пов'язує з тим, що в 2010 році у вітчизняних виробників сталі було менше замовлень, а їхній портфель формувався не так ефективно, як у решти світових виробників.

У свою чергу, говорячи про ринки збуту української сталі, начальник відділу аналітики ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Олександр Крайніков повідомив, що проблема збуту в 2010 році полягала не в тому, що країна не змогла виробити необхідну кількість сталі, а тому, що не змогла її продати.

"Сьогодні для нас немає перспективних ринків збуту, на яких ми мали б хороший розвиток продажів", - поскаржився Крайніков.

Власюк назвав ряд факторів ризику для української металургії: експортозалежність, ординарний сортамент виробленої продукції, а також технічне та технологічне відставання і високий коефіцієнт виробничих витрат.

Він також повідомив, що в поточному році зростання цін на залізорудну сировину на внутрішньому ринку склало 96%, на коксівне вугілля - 77%, брухт - 55%.

У цілому, за словами Власюка, собівартість виробництва сталі в Україні збільшилася на 40% в порівнянні з 2009 роком.

Крім того, він зазначив невисокий попит на внутрішньому ринку: внаслідок економічних потрясінь 2008-2009 року споживання прокату в країні впало майже на 5 млн. тонн - до 6,2 млн. тонн від докризового рівня.

Говорячи про металофонд, Власюк сказав, що заміна зношеного металлофонду всередині країни вимагає споживання сталі на ринку в обсязі більше 330 млн. тонн.

Разом з тим він висловив переконання, що поточна ситуація на глобальному ринку сталі диктує необхідність у невідкладних капітальних інвестиціях на модернізацію українського сектора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!