Третій транш МВФ Україна отримає після підняття цін на газ

П'ятниця, 24 грудня 2010, 09:32

Коментуючи виділення МВФ Україні другого траншу кредиту у розмірі 1,5 мільярди доларів. перший заступник виконавчого директора МВФ Джон Ліпськи відзначив виконання Україною взятих на себе зобов'язань.

"Влада країни і надалі налаштована на своєчасне проведення реформ у фіскальному, паливно-енергетичному та фінансовому секторах, що необхідно для досягнення цілей програми", - сказав він, пише видання "Комерсант-Україна".

Планується, що до 1 млрд. доларів буде спрямовано на покриття дефіциту держбюджету, решту коштів будуть зараховані до валютних резервів НБУ.

"Формально кредит піде на покриття бюджетного дефіциту поточного року. Але політика уряду по зниженню витрат дозволяє направити частину цих коштів на покриття дефіциту на початку 2011 року", - вважає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

Реклама:

"Цей транш дає можливість Кабміну закрити нинішній рік і не побоюватися на початку 2011 року великого повернення по ОВДП в умовах перенесення приватизаційного конкурсу з "Укртелекому", - додав начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.

За даними Мінфіну, у січні-лютому міністерство проведе виплату по п'яти випусків ОВДП на суму 5640 млн. гривень.

Фондовий та валютний ринки не відреагували на рішення МВФ.

"Це було очікуваним, тому не вплинуло на кредитні свопи. Інша справа, що збереження співробітництва з МВФ дозволяє розраховувати в 2011 році на подальше зниження ставок по єврооблігаціях - до 6-6,5%", - заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Останнє розміщення єврооблігацій Україна пройшло під 6,7%.

Передбачається, що наступний транш в обсязі 1 млрд. SDR буде надано 1 березня, але ця дата може бути переглянута.

Виділяючи другий транш, МВФ відійшов від раніше затвердженого терміну - 30 листопада - через очікування ухвалення Податкового кодексу і держбюджету на 2011 рік.

Щоб отримати третій транш, Україна повинна з 1 квітня 2011 року на 50% підвищити ціну на газ для населення.

"Подальші заходи, в тому числі підвищення ціни на газ і структурні реформи, необхідні для створення життєздатного та прозорого енергосектора", - підкреслив Ліпскі.

Також у МВФ очікують проведення пенсійної реформи. "Фіскальна стабільність в перспективі залежить великою мірою від структурних реформ у сфері пенсійного забезпечення, державного управління та діяльності держкомпаній, - зазначив пан Ліпскі .- У зв'язку з цим ключовим завданням є своєчасне прийняття поданого до парламенту законопроекту про пенсійну реформу і його виконання".

У фінансовому секторі експерти МВФ чекають від Києва "вирішення проблеми великих обсягів знецінених активів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!