"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На Банковій вирішили, що безкоштовна медицина обмежує маневри

Четвер, 23 грудня 2010, 17:21

Для поліпшення якості медичних послуг в Україні необхідний перерозподіл бюджетних коштів, що виділяються на охорону здоров'я.

Про це заявила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова в ході наради щодо стратегії реалізації реформ у системі охорони здоров'я, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Вона підкреслила, що Конституція не забороняє надання платних послуг. "Що Конституція гарантує - це набір необхідної медичної допомоги для будь-якого громадянина незалежно від його статусу, віку, рівня доходів", - додала чиновниця.

На думку Акімової, наявність у Конституції статті про безплатну медичну допомогу обмежує простір для маневрів при реформуванні, але "не означає неможливості реформ".

Реклама:

Також вона підкреслила, що проблеми сфери охорони здоров'я часто зводяться до думки, що через недостатнє бюджетне фінансування надання якісних медпослуг неможливе.

"Ця теза мені здається абсолютно неправильною. Справа не тільки в кількості бюджетних коштів. До речі, за часткою витрат на охорону здоров'я від ВВП Україна не займає одне з останніх місць у світі. А ось щодо ефективності використання цих коштів, на жаль, ми знаходимося в нижньому списку", - пояснила вона.

На думку Акімової кошти, що виділяються на охорону здоров'я, використовуються неефективно.

"Ось чому в концепції реформи охорони здоров'я закладені механізми, які спрямовані на те, щоб перерозподілити бюджетні кошти, усунувши дублюючі функції, на які витрачається багато грошей, сконцентрувати їх так, щоб кожен пацієнт зміг отримати адекватну послугу", - пояснила вона.

Акімова додала, що такий розподіл коштів можливий в рамках діючої Конституції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!