Росія може отримати Чорноморський шельф вже 27 грудня

Четвер, 23 грудня 2010, 15:54

"Нафтогаз" і "Газпром" планують на початку тижня підписати СП з видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря.

Про це "Комментариям" розповів Богдан Соколовський, екс-уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки.

За його словами, створення спільного україно-російського підприємства на шельфі не призведе до зниження енергозалежності Києва від імпортних постачань палива.

"Якщо навіть "Газпром"» матиме у новоствореному підприємстві хоча б один відсоток акцій - все одно саме він буде "замовляти музику". Це така практика. Росіяни вміють так поставити роботу. Тому. Говорити про диверсифікацію поставок енергоресурсів не доводиться", - вважає він.

Реклама:

"Є ще один нюанс. Потрібно буде залучати інвестиції. А де ці гроші брати? Швидше за все, їх дадуть російські банки, у яких відсотки часто вищі, ніж у кредитів західних компаній. І я можу сказати з упевненістю, що для росіян цей проект є комерційно вигідним. А ось ми запускаємо монополіста в наші стратегічні запаси" - заявив Соколовський.

За його словами, російська компанія не зможе представити у створюваному підприємстві сучасні технології видобутку вуглеводнів на морському шельфі.

"Для того, щоб розробляти шельф, потрібні технології і гроші. А сучасних технологій у "Газпрому" немає. Тому, думаю, що СП змушене буде закуповувати технології, наприклад, у тих же норвежців", - продовжив співрозмовник.

"У мене така версія, що ці два СП - з розробки шельфу та видобутку вугільного метану, покликані зафіксувати територію і заморозити будь-які роботи в цьому напрямку. Щоб інші компанії не прийшли в ці проекти. І Україна буде продовжувати нарощувати імпорт російського газу" - спрогнозував Соколовський.

Нагадаємо, на початку грудня прес-служба "Газпрому" повідомила, що компанія створить два спільних підприємства з "Нафтогазом" з видобутку газу із вугільних пластів на території України та з розробки родовища на шельфі Чорного моря.

Такої домовленості було досягнуто в Москві на зустрічі голови "Газпрому" Олексія Міллера і міністра палива і енергетики України Юрія Бойка.

21 грудня голова правління НАКу Євген Бакулін і голова правління "Газпрому" Олексій Міллер підписали Меморандум про створення "метанового" СП.

Пізніше міністр Бойко, заявив що головна мета цього спільного підприємства - збільшити безпеку роботи українських шахтарів.

Саме ж СП, за заявою української влади, буде створено компаніями на паритетних умовах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!