Зміна керівництва НБУ може знецінити гривню - експерт

Четвер, 23 грудня 2010, 15:26

Українська гривня може знецінитися після призначення Сергія Арбузова на пост голови Нацбанку .

Як повідомляє Bloomberg, це відзначає Goldman Sachs Group Inc, передає УНІАН.

"Беручи до уваги його тісні зв‘язки з промисловими експортерами, ми вважаємо, що ця новина може поставити гривню під загрозу знецінення у найближчий час", - написала 22 грудня економіст Goldman Sachs Ганна Задорнова в електронному листі своїм клієнтам.

"Обмежений досвід Арбузова у цій сфері також може викликати занепокоєння на ринку".

Реклама:

Згідно з даними торгівлі, зібраними Bloomberg, цього року курс гривні збільшився на 0,9% відносно долара.

Скоріш за все, її продаватимуть за кусом 8 гривень за долар, якщо НБУ продовжить контролювати національну валюту, говорить Задорнова.

Регулятор управляє гривнею, продаючи та купуючи іноземну валюту на ринку, щоб запобігти коливанням курсу.

Згідно з заявою на сайті українського парламенту, експортери можуть бути змушені конвертувати свої прибутки в іноземній валюті у гривню, після того як Національний банк скасував постанову п'ятирічної давнини, яка відміняла обов'язковий продаж іноземної валюти.

Янукович також наказав підготувати окремий закон, який дозволить тимчасове запровадження примусового продажу іноземної валюти.

Як пише Задорнова, цей закон також можуть використовувати, щоб "зберегти жорсткий контроль курсу валюти".

На відміну від Goldman Sachs, Дмитро Федоткін - економіст московського ВТБ Капітал, інвестиційно-банківського підрозділу другого за розмірами позичальника сусідньої Росії, заявив, що призначення Аарбузова головою Нацбанку може допомогти гривні зміцнитись на 0,8 по відношенню до долара до кінця цього року, та на 2,8 - до кінця наступного.

"Арбузов може запровадити деякі з реформ, спрямованих на покращення внутрішнього фінансового ринку, - зазначив Федотків в електронному листі. - Тому для гривні сьогодні є більше ризиків підвищення вартості".

Як зазначає Bloomberg, у вересні Стельмах заявляв, що гривня продаватиметься за курсом 7,98 за долар до кінця року, адже НБУ продовжує робити інтервенції на ринок валюти.

За даними Bloomberg, у середньому цього року валюта продавалася за курсом 7,9514 за долар.

Згідно з умовами двох позик від Міжнародного валютного фонду, від України вимагається перехід до гнучкішого курсу обміну валюти.

МВФ не наполягає на тому, щоб країна якнайшвидше перейшла до курсу гривні, що вільно коливається, а Національний банк зробить все можливе, щоб завадити "ризикам" для стабільності валюти, заявив віце-прем'єр-міністр Сергій Тигіпко у жовтні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!