"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Гроші МВФ відтепер не спонукають уряд до реформ. ВІДЕО

Четвер, 23 грудня 2010, 14:00

Україна найближчим часом отримає другий транш за програмою stand-by на суму 1 млрд. SDR або 1,5 млрд. доларів.

На думку економіста інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексія Блінова це не спонукатиме уряд до реформ.

"Україні дотрималась відповідних кількісних критеріїв та продемонструвала певні успіхи в досягненні більшої збалансованості бюджету, що є ключовою вимогою МВФ", відзначає експерт.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Реклама:

За його словами, ухвалення держбюджету на 2011 рік і законодавчі ініціативи з проведення пенсійної реформі також стали частиною зусиль уряду, спрямованих на переконання Фонду в тому, що він підтримує фінансову дисципліну.

Блінов припускає, що з технічної точки зору ці кошти надійдуть до України вже в січні 2011 року.

"Від того чи відбудеться переведення грошей до нового року, чи ні, буде залежати обсяг державного боргу і міжнародних резервів НБУ станом на кінець 2010 року", - підкреслює економіст.

На його думку, слідом за отриманням даного траншу уряд сильно втрачає мотивацію дотримуватися бюджетної дисципліни та проводити непопулярні реформи.

"Основною з причин ініціювання державою непопулярних реформ в останні місяці було бажання отримати ту частину коштів МВФ, що спрямовується на фінансування бюджетного дефіциту: 1 млрд. дол. з першого траншу і ще 1 млрд. дол. з нинішнього траншу", - пояснює Блінов.

Подальші транші не передбачають ніяких прямих перерахувань Міністерству фінансів і повинні повністю спрямовуватися безпосередньо Національному банку.

"При цьому міжнародні резерви НБУ на достатньому рівні, і центробанку не знадобиться будь-яких боргових вливань до тих пір, поки йому не доведеться погашати попередні позики від МВФ, а це почнеться тільки в лютому-2012", - стверджує він.

За його словами, це означає що Україна щойно втратила зовнішній "пряник", що спонукає її до проведення реформ.

"На сьогоднішній день можливості уряду фінансувати відсутність перетворень за рахунок боргів високі. Показовими в цьому відношенні є плани з випуску 2011 року єврооблігацій на суму 4,5 млрд. дол.", - зазначає Блінов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: