Греція отримала антикризовий бюджет-2011

Четвер, 23 грудня 2010, 10:57

Парламент Греції ухвалив антикризовий державний бюджет на 2011 рік, який передбачає нові заходи жорсткої економії.

Незважаючи на масові протести на вулицях Афін, документ підтримали 156 депутатів правлячої партії "Всегрецький соціалістичний рух". Проти висловилися 142 парламентарії від опозиційних партій, передає Ukranews.

Передбачений дефіцит бюджету становитиме 7,4% порівняно з 9,4% очікуваними за підсумками 2010 року - з 21,9 млрд. євро до 16,83 млрд. євро. У наступному році ВВП країни скоротиться на 3% порівняно з 4,2% у 2010 році.

"Ми не збанкрутуємо. У 2012 році ми вийдемо на курс економічного зростання. Не будемо догоджати спекулянтам та рейтинговим агентствам," - заявив прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу.

Зниження дефіциту планується досягти за рахунок реструктуризації та приватизації держпідприємств, ліквідації збиткових служб, злиття державних лікарень, боротьби з ухиленням від сплати податків, підвищення податків, нового скорочення зарплат, пенсій і різних допомог, урізування видатків на охорону здоров'я та оборону, а також введення одноразового податку в 10% на доходи великих прибуткових компаній.

З 1 січня 2011 року мають збільшитися пільгові коефіцієнти ПДВ з 11 до 13% і з 5,5% до 6,5% для тих товарів, які обкладалися за нижчою ставкою, ніж 23%, встановленою для більшості видів продукції.

Одночасно знижується коефіцієнт ПДВ з 11% до 6,5% для ліків і для готелів та інших організацій, пов'язаних з турбізнесом.

З початку року в Греції відбулося безліч багатотисячних акцій протесту проти заходів економії, які вживаються урядом Греції. Деякі мітинги закінчувалися безладами. 22 грудня в Греції припинився рух всіх видів громадського транспорту.

Греція переживає сильну бюджетну кризу. Від дефолту її врятували тільки гроші, виділені Євросоюзом - 80 млрд. євро, і Міжнародним валютним фондом - 30 млрд. євро.

Раніше ЗМІ писали, що дефіцит грецького бюджету в 2009 році становив 13,6% ВВП, проте у листопаді стало відомо, що цей показник дорівнював 15,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!