Мінюст хоче змінити систему контролю якості товарів

Четвер, 23 грудня 2010, 09:51

Мін'юст ініціює створення єдиного органу сертифікації продуктів харчування, щоб скоротити кількість лабораторій і підвищити якість проведених ними досліджень.

Ця пропозиція міститься в Концепції реформування системи держконтролю продуктів харчування, розробленої Мін'юстом, ЄС та IFC, пише видання "Комерсант-Україна".

Пропонується заснувати відомство, яке отримає функції створюваних зараз Держслужби технічного регулювання, Державної санітарно-епідеміологічної служби та Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

Також буде сформований єдиний реєстр виробників продовольчої продукції і змінена система контролю.

Реклама:

Замість контролю безпеки виготовленої продукції буде система HACCP - Hazard Analysis & Critical Control Points, що передбачає контроль на всіх етапах виробництва, зберігання і реалізації продукції.

Скорочення кількості лабораторій має поліпшити контроль, хоча витрати на їх обслуговування будуть знижені.

"Фінансування всіх органів контролю за якістю продуктів харчування складає 744 млн. гривень на рік. При створенні єдиного органу навіть без скорочення штатів лише за рахунок зменшення кількості лабораторій ця сума знизиться до 430 млн. гривень", - говорить експерт проекту ЄС Тоні Віл.

За його словами, в Україні діють 1300 відомчих лабораторій і 1250 лабораторій, що працюють на ринках.

Зменшення кількості лабораторій дозволить акредитувати їх відповідно до стандартів ISO 17025.

За словами учасників ринку, пропоновані зміни не зашкодять сумлінним виробникам.

"Така система небезпечна лише для лівих виробників, які купують неякісне м'ясо, випускають продукцію на основі всяких сумішей. Без такої системи якості ми не можемо експортувати продукцію не тільки в ЄС, але і в Азію, де орієнтуються на систему HACCP", - відзначає директор компанії AAA Сергій Наливка.

Перехід до стандартів HACCP та акредитація лабораторій дозволить спростити експорт української продукції в ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: