Ціни на харчі продовжать рости в 2011 році

Середа, 22 грудня 2010, 14:23

Вартість сільськогосподарської продукції продовжить рости в 2011 році на тлі зростаючого попиту з боку країн з економікою, що розвивається, включаючи Китай.

Також ціни на харчі продовжать рости через підвищення цін на пальне, цитує агентство Bloomberg аналітиків Rabobank Groep NV., передає "Інтерфакс".

Як наголошується в звіті банку, в році, що минає з боку Китаю спостерігався ажіотажний попит на сільгосппродукцію, включаючи кукурудзу, підвищення цін на яку створило тиск для вартість майже всіх інших зернових.

Аналітики банку навіть відзначають, що попит з боку Китаю "змінює структуру деяких світових сільськогосподарських ринків".

Реклама:

Крім того, на думку експертів Rabobank, розігрівати ринок будуть зростаючі ціни на нафту, а значить збільшаться витрати виробників і перевізників, а також низький рівень світових запасів продовольства і долар, що слабшає.

Багато експертів, включаючи аналітиків Rabobank, побоюються повторення ситуації 2008 року, коли рекордне зростання цін на сільгосппродукцію викликав справжню продовольчу кризу в ряді регіонів.

"Враховуючи, що Китай у наступному році імпортує 8 млн. тонн кукурудзи, ціни на неї будуть визначати рух цін у всьому зерновому комплексі в наступному році, - говориться у звіті Rabobank. - Ми також вважаємо, що зростання цін на енергоносії послужить каталізатором для високих цін на продовольство".

З початку цього року ціни на кукурудзу виросли на 45% - до 6,035 долара за бушель - 221,73 долара за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: