Звернення ФПУ у зв’язку з відновленням стягнення з громадян пені за несвоєчасне внесення плати за компослуги®

Середа, 22 грудня 2010, 13:26

Президія Федерації профспілок України висловлює принципову незгоду професійних спілок у зв'язку з ухваленням 17 грудня 2010 року Верховною Радою України  Закону «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги», згідно з яким з 1 січня 2011 року відновлено стягнення пені за невчасну оплату населенням зазначених послуг. Верховна Рада України вже направила цей Закон на підпис Президенту.

Проект Закону було розроблено та внесено на розгляд народних депутатів Кабінетом Міністрів України ще в липні 2010 року. Спільний представницький орган всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань на національному рівні, підтримуючи мету законопроекту щодо необхідності своєчасного внесення  населенням плати за спожиті житлово-комунальні послуги, одразу заявив про своє категоричне заперечення проти скасування заборони стягнення пені для всіх категорій населення, оскільки однією з основних причин несплати послуг є масова заборгованість з виплати заробітної плати.

З 1 жовтня 1996 року, коли було запроваджено заборону на стягнення пені, до цього часу жодному Уряду не вдалося вирішити питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Сума невиплаченої заробітної плати  на 1 листопада 2010 року становила               1 мільярд 284 мільйони гривень. При цьому загострюється питання низького рівня гарантій опрати праці, перш за все, у працівників бюджетних установ.

Профспілки впевнені, що  поновлення з січня 2011 року стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги  без усунення причин прийняття рішення про заборону її стягнення не забезпечить очікуваного покращання ситуації з оплатою зазначених послуг.

Реклама:

ФПУ звертається до Кабінету Міністрів України з вимогою переглянути механізм врегулювання цієї проблеми та внести законодавчі ініціативи щодо  більш соціально виправданих шляхів, зокрема:

- відстрочити термін набрання чинності Закону України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» до кінця 2011 року, тобто терміну, до якого Уряд зобов'язався  повністю ліквідувати в Україні заборгованість  з виплати заробітної плати;

- зберегти заборону стягнення пені з осіб, яким заборгували виплату заробітної плати або інших грошових виплат. 

  Вважаємо, що саме ці механізми запровадження пені дозволять забезпечити дієвість заходів до умисних неплатників і сприятимуть зменшенню заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг.

20 грудня  2010 року

Президія Федерації профспілок України

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!