Податковий кодекс налякав споживачів

Середа, 22 грудня 2010, 11:02

У листопаді 2010 року індекс споживчих настроїв (ІСН) знизився.

Про це свідчить відповідне дослідження GfK Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень.

Згідно із аналізом косалтингової компанії ІСН упав на 5,3 пункту до значення 78,3 у порівнянні із попереднім місяцем.

Погіршення споживчих настроїв здебільшого зумовлене падінням індексу економічних очікувань на 6,1 пункту до значення 80,7. Оцінки поточного становища також скоротилися на 4,0 пункту і становили 74,7.

Реклама:

У реґіональному розрізі споживчі настрої погіршилися найбільше на Сході України, де вони впали одразу на 15,8 пункту до значення 77,7.

Погіршення зазнали всі складники ІСН. Найбільшим воно було для короткострокових економічних очікувань, що впали на 7,5 пункту до значення 77,0.

Довгострокові економічні очікування погіршилися менше - на 6,6 пункту до найвищого значення у 83,7.

Оцінки поточного особистого матеріального становища громадян упали на 5,2 пункту до значення 72,4. З очікуваннями щодо їхньої зміни ситуація краща - вони втратили 4,2 пункту та становили 81,4.

Найменше погіршилася схильність населення України до споживання - лише на 2,7 пункту до значення 77,0.

"Це цілком закономірно, зважаючи на деяке прискорення в зростанні реальних доходів населення, що стало відчутним наприкінці осені 2010 року", - пояснюють дослідники.

Очікування українців щодо динаміки безробіття додали 2,2 пункту, проте залишаються на досить помірному рівні у 121,7. Інфляційні очікування навпаки поліпшилися на 2,8 пункту до значення 181,0.

"Споживчі настрої громадян України у листопаді 2010 року знаходилися під тиском намірів уряду забезпечити прийняття нового Податкового кодексу, який би суттєво збільшив податкове навантаження на малий і середній бізнес. Для багатьох українців це могло означати втрату доходів або роботи", - наголошує заступник директора МЦПД Максим Борода.

За його словами, оскільки після накладення президентом вето податковий кодекс було прийнято із збереженням спрощеної системи оподаткування, "в грудні 2010 року є підстави очікувати на поліпшення споживчих настроїв".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: