"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Японія вимагає звіту щодо "кіотських" грошей

Вівторок, 21 грудня 2010, 19:12

Японія вимагає від України звіту по використанню грошей виділених в рамках Кіотського протоколу.

Про це йшла мова 21 грудня на зустрічі представників японських компаній та організацій з фахівцями Національного агентства екологічних інвестицій України, повідомляє "Дзеркало тижня".

За даними джерела видання, на зустрічі наполягала японська сторона у зв'язку з публікацією інформації про використання перерахованих України близько 300 мільйонів євро.

Повідомляється, що напередодні Нацекоінвестагентство отримало лист-протест від ТОВ "БДО", що проводив у червні 2010 року аудит стану наявності рахунків за вищевказаною сумою.

Реклама:

Як стверджує джерело, тоді українській стороні довелося докласти чимало зусиль, щоб переконати японських інвесторів у тому, що перераховані ними кошти на спеціальний рахунок у Держказначействі не використовуються не за призначенням.

Як відомо, станом на 1 жовтня 2010 року в Україну до стадії реалізації не доведений поки ще жодний проект Кіотського протоколу , а, відповідно, і кошти зі спецрахунку на нього не перераховувалися.

Японська сторона попросила Нацекоінвестагентство надати докладний звіт про виконану роботу з підготовки проектів для використання перерахованих коштів.

Згідно з міжнародною процедурою, держава або компанія-інвестор, що надала кошти в рамках Кіотського протоколу, зобов'язана проводити моніторинг і відповідає за результати реалізації проектів.

На думку джерела, після порушення кримінальної справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко у зв'язку з перевищенням повноважень по використанню так званих "коштів Кіотського протоколу" та публікації частини цього документу у ЗМІ японські компанії висловили крайню заклопотаність.

"Крім того, що договір з ними передбачає повну конфіденційність і нерозголошення ні умов договору, ні назв компаній, для останніх це може створити деякі труднощі при реалізації проектів в інших країнах, тому що покупці будуть задаватися питанням про екологічність їхньої продукції", - наголошується в повідомленні.

Тим не менш, як стверджує джерело, японська сторона повідомила, що поки буде пильно спостерігати за розвитком справи, в якій фігурують перераховані нею кошти за Кіотським протоколом.

У разі якщо японські компанії отримають достатньо достовірних даних про нецільове використання виплачених ними України коштів, вони можуть оголосити дефолт.

Це буде означати для України не тільки термінове повернення всієї суми перерахованих коштів за протоколом (з держбюджету), а й величезні штрафні санкції, а також максимальне погіршення інвестиційного клімату і ставлення з боку міжнародної громадськості.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!