"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко пояснила слідчим, що не витрачала "екологічні" гроші

Четвер, 2 грудня 2010, 18:55

Генеральна прокуратура допитала лідера партії "Батьківщина", колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко у справі про нецільове використання її Кабінетом міністрів коштів, отриманих від продажу квот на викиди парникових газів у рамках Кіотського протоколу.

Про це Тимошенко заявила журналістам після того, як вийшла з головного слідчого управління Генпрокуратури, повідомляє агентство "Українські новини".

"Влада обвинувачує мене в тому, що екологічні гроші Кіотського протоколу я саме в розпал світової фінансової кризи витратила на пенсійні виплати", - сказала екс-прем'єр.

За її словами, допит тривав близько 3 годин і усі претензії й питання слідчого стосувалися винятково цієї тематики.

Реклама:

"Але я пояснила слідчим, що гроші, отримані від реалізації (квот) у рамках Кіотського протоколу, а це досить великі гроші - 320 млн. євро, - не були нікуди витрачені. Я показала, що вони перебувають на спеціальних рахунках Міністерства екології", - сказала Тимошенко.

За її словами, нинішній уряд у випадку проходження необхідних процедур зможе ними скористатися.

"А пенсії, як заробітну плату, ми виплачували, тому що ми виймали їх з тіньових угод кланів, які зараз прийшли до влади", - сказала лідер "Батьківщини".

Екс-прем'єр зазначила також, що її допитували як свідка.

Як повідомлялося, у жовтні Тимошенко заявила, що нецільове використання її Кабміном в 2009 році коштів, отриманих від продажу квот на викиди парникових газів, не можна розцінювати як злочин.

Тоді вона заявила, що якби їй довелося це повторити, вона б знову ці екологічні гроші направила в Пенсійний фонд.

За результатами аудиту фінансової діяльності уряду в 2008 році - у першому кварталі 2010 року Trout Cacheris заявила про нецільове використання Кабміном 200 млн. євро від продажу квот на викиди парникових газів в 2009.

Зокрема, під час аудиту було встановлено, що з 320 млн. євро, отриманих Україною в 2009 році від продажів квот на викиди парникових газів, 200 млн. євро було перераховано в Пенсійний фонд, незважаючи на те що за умовами Кіотського протоколу ці кошти мали використатися винятково для реалізації природоохоронних проектів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!