За "спрощенців" візьмуться до весни

Четвер, 2 грудня 2010, 18:11

Існуюча спрощена система оподаткування буде чинною до внесення змін до розділу 14 Податкового кодексу, які повинні бути внесені на розгляд Верховної ради протягом двох місяців з моменту набуття чинності Податкового кодексу.

Про це повідомив депутат від фракції Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань митної та податкової політики Віталій Хомутиннік в ході розгляду Верховною радою поправок президента до Податкового кодексу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Протягом двох місяців (з моменту набуття чинності Податкового кодексу) має бути розроблений новий законопроект щодо спрощеної системи, до якого будуть залучені фахівці Кабінету міністрів, асоціації підприємців, промисловців і т.д. Тобто, найбільш дискусійний розділ, що стосується малого бізнесу, на сьогодні пропонується виключити з Податкового кодексу", - сказав він.

За словами Хомутинніка, з 1 січня 2011 року до внесення змін до розділу 14 Податкового кодексу в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва буде діяти указ президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" №727/98 від 3 липня 1998 року.

Реклама:

Згідно з цим указом, діюча ставка єдиного податку зберігається на рівні 200 гривень при річній виручці до 500 тис. гривень, крім цього, підприємці сплачують внесок до Пенсійного фонду у розмірі 300 гривень.

Діюча спрощена система оподаткування може бути застосована як фізичними особами-підприємцями, так і юридичними особами.

У той же час прийнятий парламентом Податковий кодекс передбачає введення обмежень обсягу річної виручки підприємців-"спрощенців": до 300 тис. гривень - без касового апарату, до 600 тис. гривень - із касовим апаратом, а також обмежує кількість найманих працівників такого підприємця до чотирьох осіб або до восьми - у сфері ресторанного бізнесу (відповідно до діючої системи - 10 осіб).

Ставка податку встановлюється щорічно органами місцевого самоврядування залежно від виду господарської діяльності за календарний місяць у таких межах: для населених пунктів з населенням понад 500 тис. осіб - від 20 до 600 грн; з населенням від 150 тис. до 500 тис. осіб - від 20 до 400 грн, для інших населених пунктів - від 20 до 200 грн.

Крім того, документом передбачено істотне скорочення переліку видів діяльності, щодо яких може застосовуватися спрощена система оподаткування.

Як відомо, прийнятий у четвер Верховною радою Податковий кодекс набуде чинності 1 січня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: