Соколовський: влада роздає народні багатства іноземцям

Четвер, 2 грудня 2010, 15:33

Якщо домовленності про створення двох спільних підприємств між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" для видобутку газу в Україні будуть реалізовані, то вперше іноземна компанія буде допущена до освоєння національних природних ресурсів.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський у коментарі агентству "УНІАН".

"Такого ще не було за всі роки Незалежності. Попередні президенти й уряди не допускали іноземців в освоєння стратегічних природних запасів, які за Конституцією належать народу, а не окремим, навіть дуже високопоставленим тимчасовим можновладцям. Таке практикують, як правило, маріонеткові уряди, наприклад в Африці. Але не в цивілізованій Європі", - зазначив експерт.

На переконання Соколовського, такі СП для російської сторони є вигідними проектами, а для України - згубними.

Реклама:

"Для українського народу їхні наслідки будуть набагато гірші, ніж сумнозвісні газові контракти від 19 січня 2009 року разом з харківськими угодами і проблемами "РосУкрЕнерго". В результаті створення таких СП енергетична, а відтак, національна безпека нашої держави послабиться на користь Росії", - зазначив він.

"Москва уже тепер домінує над процесом, навіть за формальними ознаками. Це видно хоча б по тому, що 1 грудня цього року з офіційним представником України - міністром палива та енергетики - переговори щодо СП вів не російський міністр, а керівник компанії, який не має державного статусу. Вочевидь, таким чином Москва принижує міністра суверенної держави, з одного боку, а з іншого - уникає державної відповідальності за майбутні наслідки", - підкреслив експерт.

На його переконання, для видобутку в Україні шахтного метану і для з освоєння структури Палласа на українському шельфі Чорного моря ніяких СП з іноземцями не потрібно.

"Наша видобувна галузь, в разі її грамотного реформування і використання національного наукового та виробничого потенціалу, спроможна реалізувати такі проекти самостійно, із залученням на прийнятних умовах дешевих кредитів і новітніх технологій", - заявив Соколовський.

"Але влада, замість того, щоб цим займатися, пішла іншим шляхом - роздавати народні багатства. Таким чином, влада в Україні показала свою безвідповідальність перед українським народом і неспроможність виконувати свої функції", - наголосив він.

Як повідомлялося, 1 грудня стало відомо, що НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" створять два спільні підприємства із видобутку з вугільних пластів на території України і з розробки родовища на шельфі Чорного моря.

За даними прес-служби російської компанії, така домовленість була досягнута у Москві на зустрічі голови "Газпрому" Олексія Міллера і міністра палива та енергетики України Юрія Бойка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!