"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Королевська підозрює, що Азаров захопився хіромантією

Четвер, 2 грудня 2010, 11:21

Голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська вважає, що головною проблемою, яка стоїть на порядку денному, є зрив бюджетного процесу.

Про це вона заявила на брифінгу у Верховній раді в середу, повідомляє агентство "УНІАН".

"Відповідно до Бюджетного кодексу, держбюджет на 2011 рік потрібно було прийняти до 1 грудня. На жаль, Кабмін навіть не подав проект Бюджету до парламенту і намагається його скласти, ґрунтуючись на неіснуючій податковій базі", - заявила Королевська.

"Наука, за якою готується бюджет на 2011 рік, називається хіромантія. Жодний видатний економіст світу не зможе скласти держбюджет, не маючи чіткого розуміння, як формуватиметься його дохідна частина", - наголосила вона.

Реклама:

На її думку, 2010 рік виявився втраченим для реформ.

"Податкову реформу, яка стала формальним приводом для зриву бюджетного процесу, провалено. Через бездарні дії псевдореформаторів з уряду дискредитовано саме поняття реформ в Україні. Викликає сумнів здатність влади провести реформи і в 2011 році", - вважає Королевська.

Як відомо, відповідно до Бюджетного кодексу, Кабмін повинен затвердити проект закону про держбюджет і внести його разом з необхідними матеріалами на розгляд Верховної ради не пізніше 15 вересня.

Відтак, до 1 жовтня (6 жовтня, якщо проект бюджету надійшов у Верховну раду після повторного подання Кабміном), профільний парламентський комітет зобов'язаний припинити прийом пропозицій до законопроекту, а до 15 жовтня (20-го - в разі повторного подання) - підготувати до нього свої пропозиції і звіти.

Проект держбюджету повинен бути прийнятий у першому читанні не пізніше 20 жовтня, в другому читанні - до 20 листопада, в третьому читанні - до 1 грудня.

У статті 27 Бюджетного кодексу прямо вказано, що закони, які впливають на формування дохідної чи видаткової частини бюджетів, повинні бути офіційно оприлюднені до 15 серпня року, що передує плановому.

В іншому разі норми відповідних законів, що впливають на формування дохідної і/або видаткової частини бюджетів, застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, який наступає за плановим (у даному разі - переносяться на 2012 рік).

Водночас, представники уряду не раз заявляли про те, що бюджет на 2011 рік буде сформований на базі нового Податкового кодексу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!