КС визнав неконституційними низку положень держбюджету

Четвер, 2 грудня 2010, 11:05

Конституційний Суд визнав неконституційними низку положень державного бюджету на 2010 рік.

Відповідне рішення оголосив головуючий на засіданні суду Анатолій Головін, повідомляє агентство "Українські новини".

Зокрема, КС визнав неконституційними положення статей 14, 24, 64 закону "Про держбюджет на 2010 рік", а також пункти 7-13 розділу 7 "Заключні положення".

Стаття 14 закону передбачає, що під час здійснення державних позик і надання державних гарантій міністр фінансів за дорученням Кабінету міністрів має право приймати зобов'язання від імені України, пов'язані зі здійсненням таких позик.

Реклама:

Стаття 24 передбачає внесення змін до частини 2 статті 21 закону "Про приватизацію держмайна", що дає змогу в процесі приватизації державного майна оплату його вартості у вільно конвертованій іноземній валюті.

Стаття 64 закону встановлює, що до членів сім'ї пільговика при наданні пільг належать дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства 1 і 2 групи або інвалідами 1 групи; особи, які проживають разом з інвалідами війни 1 групи й доглядають за ними за умови, що інвалід війни не перебуває в шлюбі; непрацездатні батьки; особи, які перебувають під опікою і піклуванням громадян, що мають право на пільги, і якщо вони живуть разом.

Пункти 7-13 заключних положень закону про держбюджет-2010 припиняють дію в 2010 році закону "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат" і окремих положень Кодексу про надра, законів "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами й державними цільовими фондами" і "Про нафту й газ".

Відповідно до рішення КС, всі визнані неконституційними положення закону "Про держбюджет-2010" втрачають чинність від дня прийняття КС цього рішення.

Як повідомлялося, у червні 54 депутати Ради направили до КС подання про відповідність Конституції окремих положень держбюджету-2010.

Після затвердження парламентом 27 квітня проекту держбюджету-2010 низка експертів і депутатів Ради заявили, що цим документом установлюється ручне регулювання економіки Кабміном.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!