Автомобілістів чекають високі ціни на неякісне паливо

Неділя, 19 грудня 2010, 13:04

На український ринок нафтопродуктів чекає незбалансованість і монополізація через мито на імпортні нафтопродукти, яке планує ввести Мінпаливенерго.

Про це в програмі "Реальна економіка " на телеканалі UBC сказав генеральний директор Shell Retail Ukraine Вільям Козік.

"Місцеві заводи не можуть провести достатньої кількості палива, щоб забезпечити весь попит в Україні", - стверджує експерт.

За його словами, сьогоднішня ситуація на ринку нафтопродуктів буде сприяти його монополізації.

Реклама:

"Це прямий шлях до монополізації та уходу гравців, які чесно грають на ринку. Ціна у такому випадку тільки зростатиме. Відсутність конкуренції ніколи не буде сприятливою для кінцевого споживача", - упевнений Козік.

"Які б мита не використовувалися для будь-якого товару, у результаті за все заплатить кінцевий споживач. У нього, на відміну від всіх інших учасників, немає можливості вплинути на ситуацію", - вважає президент "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук.

Також голова української асоціації наголошує, що введення мита і продовження термінів дії старих стандартів якості палива на два роки призведе до подорожчання неякісного бензину і позбавить вітчизняні нафтопереробні заводи стимулів для модернізації.

"Все може дійти до того, що ціни на пальне, а згодом і прізвище наступного президента буде називати той, хто володіє цими заводами", - підкреслив Косянчук.

Як відомо, з 2011 року Україна планує обмежити імпорт нафтопродуктів, увівши загороджувальне мито в 120 євро за тонну імпорту світлих нафтопродуктів. Єдиний імпортер, який має право не сплачувати ввізних податки і збори - компанія "Лівела" - припинить свою діяльність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!