Податкова ловитиме працівників, які отримують зарплату в конвертах

П'ятниця, 17 грудня 2010, 18:41

Державна податкова адміністрація буде ініціювати введення адміністративної відповідальності за отримання тіньової зарплати.

Ідея належить головному податковому міліціонеру Віктору Шейбуту, пише видання "Экономические известия".

"Поки що це тільки ідея. Вона виникла на засіданні в момент обговорення виплат зарплат у конвертах і заходів щодо припинення цих злочинів. Ми запропонували залучати до кримінальної відповідальності не тільки роботодавців. А також осіб за наймом, які працюють і усвідомлено отримують зарплату в конвертах. Тому ми і запропонували їх карати в адміністративному порядку", - ділиться Шейбут, керівник Податкової міліції.

Перш ніж працівник буде притягнутий до відповідальності, податкова повинна буде "зловити його на гарячому".

Реклама:

Працівники податкової це розуміють. "Вся робота буде будуватися на доказовій базі. Якщо ми отримуємо інформацію, що роботодавець розраховується зі своїми робітниками зарплатою в конверті, ми будемо доводити, що з ними перебувають у змові особи, які отримують ці матеріальні блага".

"Не будемо приховувати, що комерційні структури більше 50% виплачують зарплати в конвертах. Тому ми і хочемо втілити ідею про те, що треба карати не тільки тих, хто платить зарплату в конвертах, а й притягати до відповідальності тих, хто користується цими благами", - твердить Шейбут.

Юристи впевнені, що на практиці ідея зіткнеться з чисельними перешкодами.

Адже жодна зі сторін трудового договору не зацікавлена в розголошенні існуючих домовленостей.

До того ж роботодавець, як правило, не веде документальної звітності з видачі зарплат у конвертах, і при отриманні такої зарплати працівники підписи не ставлять.

Допомогти довести факт видачі чорної зарплати може лише той, хто її отримує. Для цього достатньо зателефонувати до податкової.

Але потрібно не просто повідомити про такий факт. А попередити податківців про день і час виплати чорної зарплати.

Такі випадки телефонного інформування податківці мають.

"Інформацію ми отримуємо оперативним шляхом або за телефонами довіри. Наприклад, випадок в Житомирі. Ми отримали інформацію від осіб пенсійного віку про нарахування мінімальної заробітної плати та отриманні основного заробітку в конвертах. Як відомо, пенсія буде вираховуватися за останніми офіційними заробітками, і тому люди були незадоволені роботодавцем, який декларував міні малку", - підтверджує Шейбут.

Міліціонери переконують - поки ще жодного разу такого не було, щоб "наводка" не спрацювала.

Випадків добровільного телефонного інформування зафіксовано більше тисячі.

Поки, ті хто отримував чорні заробітки, великої відповідальності не несли. Тому що законодавство прописано так, що начебто захищає працівника.

Податкова міліції не має ще конкретних пропозицій щодо адміністративної відповідальності.

Але обіцяють, що факти добровільного співробітництва будуть зараховуватися при покаранні.

Цікавлять податкових міліціонерів не тільки варіанти виплати готівкових зарплат, а й схеми нарахування через банківські картки.

"Ми вже розглядали інформацію про можливі нарахування чорної зарплати за допомогою банків. Але отримати підтвердження через банки складніше. Тут ми ще нікого не зловили", - зізнається Шейбут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!