"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вибори Януковича обійшлись українцям в мільярд

П'ятниця, 17 грудня 2010, 13:08

Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів держбюджету Центральною виборчою комісією у 2009 році та за перше півріччя 2010 року.

Колегія Рахункової палати зробила висновок, що ЦВК неналежним чином здійснює планування коштів державного бюджету, що виділяються на підготовку і проведення виборів.

На чергові вибори президента з держбюджету витрачено близько 1,1 млрд. гривень - у 2,4 раза більше, ніж на вибори 2004 року.

Понад встановлену норму було виготовлено майже 246 тис. виборчих бюлетенів на суму 131,8 тис. гривень.

Реклама:

Незважаючи на альтернативні менш затратні способи інформування, лише дві урядові телеграми окружним комісіям про подання фінансової звітності до ЦВК обійшлися бюджету в 176,2 тис. гривень - вартість одного слова - 243 гривні.

Усього неефективно використано 1,1 млн. гривень, виділених на підготовку і проведення виборів президента 17 січня 2010 року.

Не завершено інвентаризацію виборчих скриньок, переданих на відповідальне зберігання до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яку ЦВК мала здійснити ще до 1 вересня 2007 року.

Через це на вибори президента понад потребу виготовлено 1373 скриньки на суму 795,5 тис. гривень і 46,2 тис. зайвих одноразових пломб вартістю 28,7 тис. гривень.

Хоча Державний реєстр виборців було введено в експлуатацію у вересні 2009 року, оснащення органів його ведення комп'ютерною технікою тривало до початку 2010 року, на що витрачено близько 4,5 млн. гривень.

Недоліки в системі викликали необхідність її дороблення та розширення. На це за 2009 рік та І півріччя 2010 року витрачено 2,7 млн. гривень.

У цілому, починаючи з 2005 року, загальні витрати на створення, формування та забезпечення функціонування реєстру, включаючи вартість міжнародної технічної допомоги ОБСЄ, становили близько 152,3 млн. гривень.

У порушення законодавства ЦВК як головний розпорядник бюджетних коштів не забезпечила належного внутрішнього контролю за витрачанням бюджетних коштів виборчими комісіями.

Як наслідок, органи Державної контрольно-ревізійної служби України, на які разом із ЦВК законом покладено забезпечення контролю за використанням виборчими комісіями бюджетних коштів на підготовку та проведення виборів президента, виявили фінансові порушення на загальну суму 12,2 млн. гривень.

Однак для удосконалення планування та використання коштів ЦВК нічого не зробила.

За висновками Колегії Рахункової палати, переважна більшість виявлених аудитом порушень і недоліків набули сталого характеру.

Відсутність реагування ЦВК на пропозиції Колегії Рахункової палати і надалі не сприяє ефективному використанню бюджетних коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!