"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держінспекція з цін: є всі підстави для подорожчання проїзду в маршрутках

Четвер, 16 грудня 2010, 18:51

Держінспекція з контролю за цінами допускає наявність економічно обґрунтованих об`єктивних причин для підвищення приватними перевізниками вартості проїзду у столичних  маршрутках.  

Про це сказав начальник Держінспекції Олександр Савицький, пише Київ.comments.ua з посиланням на "Українські новини".

"У тому, що маршрутні таксі сьогодні підняли ціни, є, звичайно, і об`єктивні складові. Це підвищення мінімальної зарплати, підвищені витрати на паливно-мастильні матеріали, ремонтні роботи, запчастини", - сказав він.

Крім того, додав Савицький, зі вступом в дію Податкового кодексу зміниться податкове навантаження на транспортний засіб у зв`язку зі зменшенням дорожнього збору та збільшенням акцизу на паливно-мастильні матеріали.

"Будь-який суб`єкт господарювання для того, щоб перейти на нову вартість палива, формально повинен отримати додаткові обігові кошти для його придбання. Природно, завжди йде певне попереднє підвищення цін", - пояснив він.

Водночас Савицький додав, що навіть при встановленні маршрутниками економічно обґрунтованих цін вони не зможуть покрити свої витрати і отримати необхідну норму прибутку для розширеного відтворення, оскільки значна кількість пасажирів (до 30% населення) пільговики.Він також повідомив, що його відомство не може регулювати ціни приватних перевізників, тому перевірка економічної обґрунтованості нинішнього підвищення буде проводитися спільно з Антимонопольним комітетом.

Як відомо, 14 грудня голова КМДА Олександр Попов звернувся до Держінспекції за цінами з проханням перевірити обґрунтованість підвищення тарифів у маршрутках Києва.

У Києві працюють 300 маршрутів і 50 приватних підприємств-перевізників. Щодня в Києві працює близько 2,3 тисячі маршруток різних форм власності. Вартість проїзду в них становить 1,5-2,5 гривні за поїздку залежно від

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: