В Україні росте контрабанда цигарок

Четвер, 16 грудня 2010, 16:22

В Україні спостерігається зростання контрабанди тютюнових виробів і скорочення легального їх виробництва, повідомляють експерти.

"Від 15 до 20% споживаних тютюнових виробів в Україну, це неврахована продукція, ввезена в країну без сплати будь-яких податків і зборів", - констатує  Українська торгово-промислова конфедерація, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За приблизними оцінками конфедерації, за дев'ять місяців 2010 року контрабанда сигарет в Україні склала 12-13 млрд. шт, тоді як за весь 2009 рік - 10-12 млрд. шт.

При цьому, виробництво тютюнових виробів у країні в січні-листопаді скоротилося на 10,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року - до 92,9 млрд. шт.

Реклама:

У конфедерації вважають, що така ситуація склалася у зв'язку з жорсткістю акцизної політики.

Згідно з даними Української торгово-промислової конфедерації, нелегальна тютюнова продукція була виявлена в 23,3% перевірених у вересні 2010 року об'єктів торгівлі.

Президент організації Володимир Демчак, зауважив, що найбільші нелегальні поставки сигарет в Україні здійснюються із Россіі та Молдови.

При цьому, він вважає, що збільшення акцизу, яке за 2009-2010 рік в Україні відбувалося п'ять разів, не призвело до значного скорочення числа курців.

"Попит на тютюнові вироби в Україні не змінився. 35-37% всього населення країни є активними курцями", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: