Київські депутати хочуть заборонити рекламу ліків

Четвер, 16 грудня 2010, 16:10 -

Депутати Київради просять Верховну Раду заборонити рекламу лікарських засобів.

За таке рішення в ході засідання міськради проголосував 101 депутат, повідомляє прес-служба Київської міськради.

Зокрема, депутати стурбовані тим, що громадяни часто купують ліки без призначення лікаря і таким чином без попередніх консультацій та встановлення правильного діагнозу особисто призначають собі  лікування.

Реклама:

На їхню думку, до самолікування спонукає саме неконтрольована реклама ліків у ЗМІ.

Депутати також відзначили, що в багатьох випадках реклама ліків розміщується з порушенням законодавства.

Зокрема, рекламуються ліки, які повинні відпускатися тільки за призначенням лікаря, також подається інформація про можливе лікування невиліковних хвороб, не повідомляється про обмеження і застереження щодо прийому  препаратів.

"Все це формує у споживача реклами думку про те, що лікування можливе без консультацій з лікарем, тільки на підставі тієї інформації, яку вони отримали з реклами", - йдеться в документі.

Депутати при цьому зазначили, що майже половина препаратів, куплених без призначення лікаря, придбані без будь-якої потреби.

Тобто громадяни витрачають більше 4 млрд. гривень даремно.

Більше того, за даними ВООЗ, смертність від неправильного і неконтрольованого прийому ліків посідає п'яте місце серед причин смертності.

Наприкінці серпня АМКУ пропонував на законодавчому рівні заборонити рекламу лікарських засобів та біологічно-активних додатків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: