Світовий банк наголосив на недоліках Податкового кодексу

Четвер, 16 грудня 2010, 14:25

Податковий кодекс, прийнятий Верховною радою у грудні 2010 року, зберіг низку ключових проблем у сфері оподаткування України.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на заяву Світового банку.

"Окремі ключові проблеми податкової політики та адміністрування залишилися. Нові податкові пільги знижують податкову базу із податку на прибуток підприємств і з податку на додану вартість", - вказується в прес-релізі СБ.

Відповідно до прес-релізу, таким чином, заплановане зниження ставок прямих податків стає фіскально більш складним.

Реклама:

Крім того, на думку експертів банку, Податковий кодекс не використав можливість вирішити проблеми, пов'язані з існуючим звільненням від сплати ПДВ і спеціальними режимами, які в минулому були неефективні для стимулювання економічної діяльності або зниження цін на продукцію.

"Більше того, нова схема ПДВ для зернової та деревообробної продукції діє як податок на експорт і може таким чином стримувати зростання в цих секторах", - підкреслюється в прес-релізі.

СБ також відзначає, що відкладена реформа системи єдиного податку, яка призначена для охоплення малого бізнесу в усіх сферах діяльності і зниження ухилень від сплати податків.

Крім того, відповідно до прес-релізу, Податковий кодекс майже не знижує складність і громіздкість податкового адміністрування в країні.

Серед позитивних моментів, які відображені в документі, СБ зазначає: консолідацію податкового законодавства в єдиному кодексі, оптимізацію місцевих податків і реформування податку на прибуток для страхових компаній.

Як відомо, Податковий кодекс набирає чинності з 2011 року.

Документом, серед іншого, передбачається зниження ставки податку на прибуток з 25% до 23% в 2011 році, до 21% в 2012 році, до 19% в 2013 році і до 16% з 2014 року.

Крім того, ставка ПДВ з 2014 року також буде зменшена до 17% з нинішніх 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!