Фірташ судиться із СЕБ Банком за депозит

Четвер, 16 грудня 2010, 09:55

Горлівський концерн "Стирол", підконтрольний українському підприємцеві Дмитру Фірташу, у судовому порядку намагається забрати депозит на суму 3 млн. доларів у СЕБ Банку.

Цей депозит перебуває у банку в заставі під кредитну лінію, видану декому на ім'я Андрій Шуліка на 10 років, пише газета "Дело".

У червні 2007 року Донецька філія тоді ще Факторіал-банку (зараз - СЕБ Банк) прийняла від концерну "Стирол" 3 млн. доларів на депозитний рахунок, інформує видання.

Через місяць до банку звернувся Андрій Шуліка із проханням відкрити кредитну лінію на суму 2,8 млн. доларів до червня 2017 року.

Реклама:

Заставодавцем під цю позику виступив концерн "Стирол", в забезпечення було надано депозит на 3 млн. доларів, відкритий концерном місяцем раніше.

У липні 2009 року концерн "Стирол" звернувся до банку з проханням повернути частину депозиту, а саме - 1,7 млн. доларів у семиденний термін.

Банк відмовив вкладнику, мотивуючи це тим, що поки діє договір застави, депозит вкладник отримати не може.

У серпні 2009 року концерн "Стирол" подав позов проти СЕБ Банку до київського госпсуду з вимогою повернути відкритий більше трьох років тому депозит.

Майже через рік суд вирішив суперечку на користь "Стиролу" і постановив стягнути з СЕБ Банку частину депозиту в розмірі 1,7 млн. доларів.

Своє рішення суддя аргументував тим, що підписи на договорах застави з боку позичальника і заставника були нанесені струменево-крапельним способом на різнобарвній розмножувальній техніці, а деякі підписи - підроблені.

Київський апеляційний госпсуд відхилив апеляційну скаргу банку, однак Вищий госпсуд прийняв касаційну скаргу фінустанови, яку розгляне 22 грудня 2010 року.

До розгляду справи у Вищому госпсуді дію постанови Київського госпсуду тимчасово призупинено.

Якщо ж Вищий госпсуд стане на бік концерну "Стирол", то банк може втратити заставу і власне впевненість у поверненні позикових коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: