Уряд вирішив помиритися з власниками "Луганськтепловоза"

Середа, 15 грудня 2010, 15:35

Уряд вирішив укласти мирову угоду з керуючою компанією "Брянський машзавод", яка на приватизаційному конкурсі придбала 76% акцій "Луганськтепловоза".

"Так, прийнято рішення. Це рішення відкриває нормальний шлях до роботи заводу. Ми зацікавлені, щоб завод нормально працював", - сказав прем'єр-міністр Микола Азаров, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Раніше голова ФДМ Олександр Рябченко повідомив журналістам про намір уряду розглянути це питання.

"Вони звернулися з листом, у якому запропонували підписати мирову угоду. Ми написали лист уряду зі своїм баченням ситуації. Нехай уряд вирішує", - сказав він.

Реклама:

При цьому Рябченко не виключив, що ФДМ може подати касацію на рішення Київського апеляційного господарського суду, який 7 грудня задовольнив апеляцію КК "Брянський машзавод" на рішення госпсуду Києва про розірвання договору купівлі-продажу "Луганськтепловозу".

Як повідомлялося, "Брянський машзавод" виграв відкритий конкурс з продажу 76% держакцій "Луганськтепловозу" 15 червня, запропонувавши за пакет 410 млн. гривень при стартовій ціні 400 млн.

ФДМ у 2007 році визнавав КК "Брянський машзавод" переможцем такого ж відкритого конкурсу.

Тоді російська компанія заплатила за пакет 292,505 млн. при стартовій ціні 292 млн.

Проте українські ВАТ "Дніпровагонмаш" - основний акціонер - група "ТАС" і ВАТ "Марганецький ГЗК" - "Приват", не допущені до конкурсу, домоглися судових рішень про недійсність договору купівлі-продажу.

У листопаді 2009 року пакет акцій був списаний з рахунку КК "Брянський машзавод" і повернуто на рахунок ФДМ.

Згодом російська компанія домоглася в Госпсуді Києва рішення про повернення їй сплаченої за пакет суми, але в доларовому вираженні - 58 млн. доларів, тоді як при повторній покупці цього пакета, незважаючи на велику суму в гривнях, вартість пакета склала 51 млн. доларів.

Спираючись на це рішення суду, Кабінет міністрів 21 липня прийняв розпорядження, згідно з яким ФДМ і "Брянський машзавод" укладуть мирову угоду і договір про залік зустрічних вимог, в рамках якого російський інвестор знову отримає 76% акцій ВАТ "Луганськтепловоз" і обидві сторони будуть звільнені від зустрічних грошових розрахунків.

Проте потім Вищий господарський суду України скасував рішення Госпсуду Києва про повернення російському інвесторові суми не 292 млн грн, а доларового еквівалента.

Це рішення внесло невизначеність у ситуацію, що виникла, і ФДМ був змушений почати нарахування пені згідно з договором купівлі-продажу акцій.

Господарський суд Києва 22 жовтня 2010 року, розглянувши позов ФДМ, розірвав договір купівлі-продажу 76% ХК "Луганськтепловоз", а також зобов'язав КК "Брянський машзавод" виплатити Фонду 82 млн. гривень неустойки та 2,177 млн. пені.

У свою чергу, Апеляційний господарський суд Києва задовольнив апеляцію КК "Брянський машзавод" на рішення Господарського суду Києва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: