"Укрспирт" обіцяє дорогий, але "ідеальний" спирт для горілки

Середа, 15 грудня 2010, 13:06

Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" має намір підвищити якість спирту для виробництва лікеро-горілчаної продукції (ЛГП).

Про це в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр" заявив генеральний директор ДП "Укрспирт" Ігор Сухоносов, повідомляє агентство "Українські новини".

"Бажання виробників цієї продукції (ЛГП) цілком зрозумілі: їх хвилює ціна продукту і його якість. Вони ставлять просте й абсолютно правильне питання: якщо зростає ціна, чому не зростає якість? У відповідь ми пропонуємо ринку поставляти більш якісний спирт", - сказав він.

Сухоносов пояснив, що зараз зі 100% виробленого спирту відбирається 4% ефіроальдегідної фракції (побічний продукт, одержуваний під час ректифікації спирту-сирцю, у вигляді сивушних і ефірних олій).

Реклама:

"Укрспирт" же планує ввести технологію з відбору 20% ефіроальдегідної фракції зі спирту, які ДП має намір переробляти на омивачі скла та іншу спиртовмісну продукцію.

Крім того, ДП планує змінити процес підготовки сировини для виробництва спирту.

"Зерно на ранньому етапі буде поділене на кілька груп, а на харчовий спирт піде найкраще", - зазначив гендиректор підприємства.

Сухоносов зазначив, що через підвищення якості спирту подорожчання процесу виробництва й готової продукції неминуче, однак сказав, що зараз ціна спирту зафіксована, і підприємство укладає нові контракти на 2011 рік і виконує чинні контракти за нинішньою вартістю продукції.

Водночас керівництво держпідприємства проводить переговори із виробниками лікеро-горілчаної продукції щодо подальшого подорожчання.

"Це буде ідеальний спирт. Подивимося, чи готові наші компанії (лікеро-горілчані) до такого якісного зростання", - підкреслив Сухоносов.

За його словами, якщо виробники не погодяться придбавати спирт більш високої якості, але за вищою ціною, це означатиме, що їхні обвинувачення щодо зіставлення ціни і якості спирту були необґрунтовані.

Як повідомлялося, відповідно до постанови Кабміну №672 від 28 липня про створення ДП "Укрспирт", 46 підприємств спиртової й лікеро-горілчаної промисловості, які перебувають у сфері управління Міністерства аграрної політики й продовольства, підлягають реорганізації шляхом приєднання до "Укрспирту", а 32 підприємства й об'єднання - реорганізації шляхом виділення майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція.

Виробники лікеро-горілчаної продукції вважають, що реорганізація "Укрспирту" у ДП сприятиме корупції та посиленню монополії у спиртовій галузі, у тому числі щодо ціноутворення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: