Рада погодила вступ України до Енергетичного співтовариства

Середа, 15 грудня 2010, 12:32

Верховна рада ратифікувала протокол про приєднання України до договору про заснування енергетичного співтовариства, що має сприяти залученню західних інвестицій в модернізацію української ГТС.

За відповідний документ №0198 у середу проголосував 371 депутат, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Представляючи документ, перший заступник голови Комітету Верховної ради з іноземних справ Тарас Чорновіл пояснив, що одна з цілей енергетичного співтовариства - сприяння залученню інвестицій в енергетичну галузь країн-учасниць договору.

Він також зазначив, що зауваження експертного управління Верховної ради до проекту документа стосувалися того, що не визначена чітка сума внеску України.

Реклама:

Чорновіл зазначив, що ця сума може бути визначена тільки в 2011 році.

Утім, за його словами, вона невелика і складає від 0,1 до 0,7%, що дорівнює кільком тисячам євро.

Передбачається, що упровадження норм європейського енергетичного законодавства буде сприяти розширенню доступу українських експортерів до енергетичних ринків країн Європи, дасть можливість прямого виходу на кінцевих споживачів, дозволить уникнути посередницьких послуг.

Також упровадження норм європейського енергетичного законодавства створить ринкові умови в енергетичному секторі економіки, які будуть сприяти залученню інвестицій для розширення можливостей і вдосконалення існуючої енергетичної інфраструктури, сприятиме подальшому розвитку та інтеграції українських енергетичних мереж до європейської системи.

Законопроект №0198 президент Віктор Янукович 19 листопада вніс на розгляд Верховної ради.

Як повідомлялося, 24 вересня Україна приєдналася до Енергетичної спільноти.

У Скоп'є (Республіка Македонія) відбулося підписання Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства.

Нині до цієї організації входять країни ЄС, 7 балканських держав і Молдова. У 2010 році головує Македонія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: