"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна не здатна профінансувати ядерну програму

Вівторок, 14 грудня 2010, 15:30

Вже найближчим часом Мінепаливенерго може залучити зовнішнього інвестора для розробки українських уранових родовищ.

Привід для пошуку закордонних інвестицій Кабмін створив самостійно, передбачивши в проекті держбюджету-2011 рекордно мізерну суму на виконання програми "Ядерне паливо України" - 56 млн. гривень, пише видання "Комментарии".

Держпрограма "Ядерне паливо України" з'явилася на світ влітку 2009 року, коли Кабмін прийняв відповідну постанову № 1004.

У неї є два основні завдання. Перша - наростити виробництво уранового концентрату до 1,88 тис. тонн на рік, а також вийти на виробництво 170 тонн на рік цирконієвого прокату.

Реклама:

Друга - створення потужностей з виробництва ядерного палива і його елементів шляхом закупівлі закордонних технологій.

У цілому на ці цілі було потрібно витратити протягом 2010-2013 роках близько 13 млрд. гривень.

Зокрема, в 2011 році на розвиток атомної енергетики потрібно було близько 3 млрд. гривень, з яких 2 млрд. гривень Україна розраховувала залучити у зовнішніх інвесторів і ще 1 млрд. гривень повинен був профінансувати держбюджет.

Але замість цієї суми в проекті держбюджету на 2011 рік закладено всього лише 56 млн. гривень.

Можна зробити два висновки: або програма "Ядерне паливо України" буде провалена, або вона буде виконана повністю за рахунок зовнішніх інвестицій.

Якщо події будуть розвиватися за першим сценарієм, то це в першу чергу буде означати заморожування будівництва уранового рудника на базі Новоконстантіровского родовища, на який в 2011 році спочатку передбачалося виділити з держбюджету близько 420 млн. гривень.

При цьому паралельно буде паралізовано процес технічного переоснащення держпідприємства "Цирконій", та будівництва дільниці з виробництва цирконієвої трубки, на які в держбюджеті-2011 повинно було бути передбачено близько 70 млн. гривень.

Такий розвиток подій малоймовірний тому що від розвитку цирконієвого та уранового виробництв залежить успіх не менш важливого проекту - українського заводу з виробництва ядерного палива.

Від нього Україні навряд чи відмовляться, адже 27 жовтня концерн "Ядерне паливо" і російська ТВЕЛ вже підписали угоду про будівництво цього підприємства в рамках СП.

Домовленість передбачає, що росіяни передадуть нам основні технології з виробництва ядерного палива, від спікання уранових таблеток до виробництва тепловиділяючих збірок.

При цьому вже до 2017 року на потужностях новоспеченого заводу планується випустити першу серію збірок - вісім перевантажувальних партій палива - 336 паливних збірки.

Для того щоб забезпечити цей завод необхідною сировиною та комплектуючими, Україна просто буде вимушена реалізувати вищезазначені уранову і цирконієву програми.

Але в нинішніх умовах це можливо тільки за рахунок залучення зовнішніх інвестицій.

Тому енергетичне відомство вже скоро може почати пошук закордонного спонсора для налагодження виробництва цирконієвого прокату та нарощування обсягів видобутку урану.

Якщо на цю пропозицію відгукнеться РФ, то умови цієї співпраці напевно будуть схожими з створенням українсько-російського СП з будівництва ядерного заводу.

Зокрема, взамін за те, що ТВЕЛ забезпечить фінансування мінімум 60% витрат на будівництво цього підприємства, вона отримає права власності на 50% цього підприємства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!