Держава страхуватиме експорт

Понеділок, 13 грудня 2010, 15:14

Ризики експортерів будуть застраховані державою.

Така норма міститься в указі президента від 10 грудня 2010 "Про рішення РНБО від 17 листопада "Про виклики і загрози національній безпеці України в 2011 році", пише газета "Дело".

Крім інших завдань, Кабінету Міністрів доручено у місячний термін активізувати створення в 2011 році системи кредитування та страхування експорту, в тому числі механізмів страхування експортних та кредитних ризиків, за підтримки держави.

Аграрні лобісти і профільні громадські організації, зокрема Українська аграрна конфедерація, неодноразово вносили пропозиції до органів державної влади щодо необхідних кроків щодо активізації зовнішньоторговельних відносин.

Реклама:

Одним з цих пропозицій була розробка та впровадження бюджетної програми підтримки експорту вітчизняної сільськогосподарської продукції шляхом створення умов для формування та функціонування державних страхових структур для забезпечення гарантій експортерам та впровадження пільгового кредитування експортних операцій.

Стимулювання експорту - звичайна світова практика.

Наприклад, в Чехії заснована спеціальна державна структура, яка надає страхове обслуговування від політичних, комерційних ризиків і їх комбінацій усім експортерам чеської продукції незалежно від масштабів їх діяльності, правової форми та обсягів експортних операцій.

Вартість такого страхування складає в межах 2,1-4,3% суми контракту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: