"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Уряд продовжив зернові квоти, щоб збити ціни

П'ятниця, 10 грудня 2010, 14:48

Кабінет Міністрів продовжив режим квотування експорту зерна на один квартал, з 30 грудня 2010 року по 31 березня 2011 року.

При цьому уряд збільшив розмір квот на 1,5 млн. тонн - до 4,2 млн. тонн, посиливши тим самим ручний контроль над ціноутворенням на внутрішньому ринку.

"Пролонгація наблизила український уряд до досягнення його головної мети - приборкання цін на продукти харчування, і в кінцевому підсумку приведе до зниження цін на зернові на 15-20% до кінця першого кварталу 2011 року, що, поряд з недавніми "нововведеннями" з відшкодування ПДВ при ескорті зернових, стане черговим "ударом по кишені" вітчизняних аграріїв", - сказав "Економічній правді"аналітик ІК BG Capital Дмитро Ушенко.

"Перша спроба приборкати зростання цін на зернові, розпочата урядом ще в середині жовтня у вигляді запровадження квот на експорт до кінця року, виявилася невдалою", - продовжив він.

Реклама:

За його словами, фермери хотіли притримати зерно до кінця року, щоб після скасування квот реалізувати врожай за ринковими цінами.

"Тепер, коли квоти продовжено, українські аграрії будуть змушені розпродавати запаси, оскільки фізично не зможуть притримати обсяги зерна до кінця першого кварталу 2011 року без істотного зниження його якості і навіть втрати частини врожаю", - додав Ушенко.

Кукурудза, продовжив аналітик, запаси якої будуть найбільшими, менш стійка при зберіганні в порівнянні з іншими зерновими культурами.

"Зрозуміло, деякі обсяги зернових можуть бути вивезені поза квотами в країни ЗВТ, проте даний механізм, швидше за все, буде реалізовуватися державними операторами і за цінами нижче ринкових", - підкреслив співрозмовник.

"Більше того, напередодні весняної посівної у першому кварталі 2011року, а також враховуючи що відсутність банківського кредитування для фінансування оборотного капіталу, більшість фермерів будуть розпродавати залишки зерна всім можливим покупцям і за будь-якими цінами, щоб забезпечити необхідні фінресурси", - резюмував Ушенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!