Екологи лякають затопленням Черкащини

П'ятниця, 10 грудня 2010, 13:59

Українські екологи висловили занепокоєння станом греблі Канівської ГЕС, оскільки перевірка, організована на Дніпровському каскаді ГЕС, показала критичний стан греблі.

Як заявив заввідділом розвитку та екологічної безпеки Ради по вивченню продуктивних сил Національної Академії Наук України Євген Хлобистов, "попередні висновки свідчили про те, що спорудження Канівської ГЕС не відповідає міжнародним нормам гідрологічної безпеки", пише газета "Сегодня".

Ексепрт повідомив, що відсутні аварійні водоскиди, обмежені водопропускні можливості шлюзів і водоскидів.

"Однак нові дані говорять про те, що до проектних помилок додалася проблема внутрішнього руйнування греблі, - заявив еколог. - Сьогодні гребля Канівської ГЕС стримує 2,5 куб. км води Канівського водосховища з розрахунковим напором до 11 м".

Реклама:

Як підрахували вчені, прорив греблі Канівської ГЕС призведе до затоплення значної частини Черкаської області, утворення непрохідних боліт на цій території, а також до збільшення тиску на греблю Кременчуцького водосховища та її прориву.

Також небезпечний і викид на поверхню донних відкладень з акумульованими в них радіоактивними речовинами стронцієм-90 і цезієм-137, що скупчилися на дні Канівського водосховища після Чорнобильської катастрофи.

Відзначимо, що станція, побудована в 1972-1975 роках, використовувала експериментальні технології складу бетонів і включення золи-винесення ТЕЦ в гідротехнічний бетон.

Дані досліджень свідчать про руйнування бетонних конструкцій зсередини, що ускладнює оцінку масштабу кризи. Не виключено, що в аварійному стані перебувають весь фронт греблі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: