"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

WikiLeаks: Вашингтон зацікавлений в українській хімії та металургії

П'ятниця, 10 грудня 2010, 11:18

Джуліан Ассанж виклав на свій сайт WikiLeaks чергову порцію документів, до неї потрапив і український бізнес, точніше, його активи.

Мова йде про документи під грифом "Цілком таємно", які потрапили в мережу прямо з американського Держдепу - аналогу українського Міністерства закордонних  справ, пише "Комсомольская правда в Украине".

У доповідній записці, складеній для користування керівництвом США, міститься інформація про природні ресурси, інфраструктурні об'єкти, транспортний потенціал країн світу, які можуть бути корисні для Штатів.

Збирати дані доручили особисто американським послам в країнах перебування, причому дипломатам настійно не рекомендувалося консультуватися з урядами  держав.

Реклама:

"Потрібна інформація про ті ресурси і об'єкти, втрата яких може критично вплинути на здоров'я населення, економічної безпеки, і/або національної безпеки Сполучених Штатів, - пояснюється у записці. - Рапорт необхідно подати до березня 2009 року".

Посли чудово впоралися зі своєю роботою. Тепер кожен уряд у кожній країні світу може знати, яка саме галузь економіки або який саме об'єкт цікавить Держдеп США у його державі.

Наприклад, китайці точно знають, що до сфери інтересів Штатів потрапляє кабель телефонного зв'язку між Китаєм і самими Штатами, а одна з німецьких компаній розробляє хімікати, без яких Вашингтон не зможе обходитися.

Відносно України Вашингтон обмежився скромною згадкою хімічної та феросплавної промисловості, а також металургії без згадки окремих заводів.

Цікаво й те, що у доповідній записці "між рядків" згадуються конкретні активи з видобутку високоякісної марганцевої руди, які "знаходяться в Західній Австралії".

Мова йде про гігантський рудник Woodie Woodie, що належить компанії Consolidated Minerals українського мільярдера Геннадія Боголюбова. За деякими даними, австралійська руда з цього родовища є кращою у світі, що дозволяє використовувати її при виробництві високотехнологічного обладнання і в металургійній промисловості.

Нагадаємо, у числі перехоплених WikiLeaks телеграм дипломатичного відомства США є документи, що стосуються України - зокрема пропозиції щодо реформ, які потрібно провести в країні.

3 грудня WikiLeaks опублікував донесення посла США в Україні Джона Теффта, написане після зустрічі дипломата з екс-президентом країни Леонідом Кучмою, згідно з яким були озвучені умови передання Севастополя Росії.

6 грудня заступник голови парламентського Комітету з питань закордонних справ Леонід Кожара заявив, що ходив «на сповідь» до посольства США.

7 грудня був заарештований засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж.

8 грудня заступник глави адміністрації президента Ганна Герман назвала тих, кому в Україні варто боятися WikiLeaks.

У свою чергу лідер БЮТ, колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко впевнена, що при оприлюдненні матеріалів сайтом Wikileaks не може з'явитися інформація, яка могла б її скомпрометувати.

У публікаціях Wikileaks, серед інших, йдеться про те, що екс-глава МВС Юрій Луценко отримав наказ заарештувати соратників Юлії Тимошенко Олександра Турчинова та Андрія Кожем'якіна за те, що вони намагалися приховати зв'язок Тимошенко з кримінальним бізнесменом Семеном Могилевичем.

Про це колишній міністр розповів послу США в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!