Одесу-Броди завантажать на 100% в 2011 році

П'ятниця, 10 грудня 2010, 09:31

В 2011 році трубопровід Одеса-Броди планується завантажити на 100% - до 14 млн. тонн.

З зазначених об'ємів 5 млн. тонн буде експортовано Азербайджаном на білоруські нафтопереробні заводи, ще 3 млн. тонн азербайджанської нафти буде поставлено на західноукраїнські НПЗ  - "Галичина" та "Нафтохімік Прикарпаття", а 6 млн. тонн венесуельської нафти - на білоруські НПЗ.

Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на поінформовані джерела.

"Навіть якщо Азербайджан не зможе поставити всю нафту, а експортує лише 4 млн. тонн, як передбачалося до цих пір, ми все одно зможемо завантажити трубопровід, оскільки у Білорусії контракт з Венесуелою на 10 млн. тонн", - повідомив співрозмовник в компанії "Укртранснафта".

Реклама:

Нагадаємо, в кінці листопада Білорусь і Україна завершили пробне прокачування 80 тис. тонн нафти по нафтопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі від порту Южний до Мозирського НПЗ.

Білоруська сторона взяла на себе фінансування послуг з розвантаження танкера і прокачування нафти по нафтопроводу.

У 2010 році Білорусь закупить у Венесуели 4 млн. тонн нафти, в 2011 році - 10 млн. тонн, з яких близько 6 млн тонн можуть бути поставлені на умовах своп і транспортовані по нафтопроводу Одеса-Броди.

У Мінпаливенерго раніше оцінили, що прокачування цієї нафти дозволить країні додатково заробити 70-80 млн. доларв.

У прес-службі ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" заявили, що готові в наступному році переробити 1,5-2 млн т азербайджанської нафти.

Отримати коментар у ВАТ "Галичина" не вдалося.

Однак генеральний директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян зазначив, що "Нафтохімік" і "Галичина" - заводи з дуже низькою глибиною переробки, тому у них не вийде скористатися якісними перевагами нафти.

Нагадаємо, глава Мінекономрозвитку Росії Ельвіра Набіулліна заявила про скасування мита на російську нафту, що поставляється до Білорусі, підкресливши, що дане рішення буде діяти після ратифікації Мінськом, однак не раніше 1 січня 2011 року.

Міністр зазначила, що, за словами президента Білорусії, ратифікація має відбутися найближчим часом.

Вона додала, що експортні мита у взаємній торгівлі з Білоруссю скасовані у зв'язку з тим, що країна увійшла в єдиний економічний простір з Росією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: