Думка експерта: Вартість "Азоту" могла б становити 150-200 мільйонів доларів

Середа, 1 грудня 2010, 16:39 -

1 грудня вітчизняні ЗМІ повідомили, що Фонд держмайна 17 листопада уклав з дочірньою структурою IBE Trade Corp.- компанією Worldwide Chemical Llc - договір купівлі-продажу 40% акцій ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот".

Ціна продажу виявилася на 34,4% нижчою за номінальну вартість держпакету, яка на 14 липня 2010 року становила 422,68 млн. гривень.

Ціна угоди склала 276,5 млн. гривень - близько 35 млн. доларів.

На думку старшого аналітика інвесткомпанії Dragon Capital Тамари Левченко, ринкова вартість проданого пакету акцій могла б скласти біля 150-200 млн. доларів.

Реклама:

"Ринкова вартість, якщо ми розглядаємо імовірну поставку газового ресурсу на підприємство, мала б скласти не менше 150-200 млн. доларів за цей пакет, при умові, що заходить газ по ціні, скажімо - 200 доларів за тисячу кубів", - сказала вона в коментарі "Економічній правді".

"Привабливість такого активу як ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" залежить від перспектив поставок порівняно дешевого газу на підприємство. Робота підприємства може стати нерентабельною при подальшому різкому зростанні ринкових цін на природний газ", - додала Левченко.

За її словами, головний акціонер IBE Trade Corp мав першочергове право викупу держпакета.

"Вони мали першочергове право викупу цього пакету і тому уклали угоду за такою ціною. Це нічого спільного з ринком не мало", - додала експерт ІК.

Нагадаємо, ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" - четвертий за обсягами виробник азотних міндобрив в Україні.

Товариство було створене в 2004 році ФДМ і Worldwide Chemical. Фонд вніс в ЗАТ основні активи сєверодонецького держпідприємства з виробництва азотних міндобрив в обмін на 40% акцій, а інвестор зобов'язався внести 120 млн. доларів за 60% акцій.

За даними учасників ринку, співвласниками IBE Trade Corp. є підприємець Алекс Ровт, депутат ВР від Партії регіонів Олексій Кунченко і бізнесмен Микола Ольшанський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: