Захід оцінив прогрес у реформуванні української енергетики

Середа, 1 грудня 2010, 13:31

Енергетична Рада на рівні міністрів Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки високо оцінює прогрес у формуванні стабільного, прозорого та ефективного енергетичного ринку в Україні.

Про це ідеться у заяві організації, опублікованій за результатами засідання Енергетичної Ради ЄС-США, повідомляє прес-служба Мінпаливенерго України.

"Ми із задоволенням відмічаємо перші кроки України у реформуванні енергетичного ринку, зокрема прийняття Закону про засади функціонування ринку природного газу (липень 2010), приведенням внутрішніх тарифів на газ до ринкових умов (серпень 2010) і підписанням Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства (Вересень 2010)", - ідеться у заяві Енергетичної Ради, яку цитує прес-служба.

У заяві також висловлюється сподівання на подальший прогрес у реалізації положень Спільної Заяви за результатами спільної Україна - ЄС міжнародної конференції щодо модернізації газотранспортної системи України, яка була підписана Європейською Комісією, Україною і міжнародними фінансовими організаціями в березні 2009 року.

Реклама:

Згідно із повідомленням, Енергетична Рада дала доручення Робочій групі з Енергетичної Безпеки продовжити тісні контакти для підтримки Українського уряду в таких напрямках:

- Поліпшення інвестиційного клімату для сприяння розвитку у видобуванні власних ресурсів нафти та газу;

- Модернізація газотранспортної системи;

- Фінансова реструктуризація та підвищення прозорості НАК "Нафтогаз України";

- Здійснення заходів щодо підвищення енергоефективності і розширення використання відновлювальних джерел енергії.

Енергетична Рада ЄС - США на рівні міністрів створена у листопаді 2009 року.

Рада покликана поглибити діалог із стратегічних енергетичних питань, які викликають взаємну зацікавленість США та Євросоюзу.

Засідання Енергетичної Ради ЄС - США відбулося наприкінці листопада 2010 року в Лісабоні.

У ньому взяли участь з Європейської сторони верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, міністр енергетики Фрея Ван ден Боше від президії ЄС та комісар з енергетичних питань Гюнтер Оттінгер.

Зі сторони США участь взяли держесекретар Хіларі Клінтон та заступник секретаря Департаменту енергетики США Даніел Поніман.

Закон України про засади функціонування ринку природного газу був прийнятий 8 липня 2010 року.

Законом визначаються правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу в Україні.

Підписання Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства відбулося 24 вересня 2010 року.

Як заявив після підписання протоколу міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, участь України у внутрішньому енергетичному ринку ЄС "створить значні передумови для реалізації ключових аспектів інвестиційної діяльності та прискорить процес реформування енергетичного сектору країни".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!