Думка експерта: Суднам із зерном дали "зелене світло"

Вівторок, 9 листопада 2010, 13:31

Кабінет міністрів дозволив українським зернотрейдерам вивозити зерно, яким тривалий час були завантажені судна в українських портах без можливості його експортувати.

Про це "Економічній правді" сказав президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

"Формально вже дозволили. Нібито, формально вже є команда з Кабінету міністрів... Вже в обід кілька маленьких суден пішло. І є команда, щоб з одеських портів судна також йшли", - сказав він.

За його словами, точної інформації поки що немає. "Нічого не зрозуміло. Одні сказали готувати документи, інші кажуть - не треба. Загалом - повний бардак", - підкреслив Клименко.

Президент УЗА також повідомив, що зможуть піти з українських портів судна, які були завантажені до моменту вступу в дію постанови про квотування експорту зернових.

Як відомо, уряд ввів відповідні обмеження на імпорт зерна 19 жовтня 2010 року.

У той же час, доля вантажів інших зернойтрейдеров ще під питанням.

"Щодо суден, які були частково завантажені, й яким не дали з 16 по 19 завантажуватися, питання не розглядалося. Вони будуть стояти. Частина суден, які прийшли на завантаження вже давно попливли, інші - чекають", - пояснив Клименко.

При цьому, експерт відзначив, що в міністерствах намагаються зняти з себе відповідальність за те, що відбувається.

"Хто керує цим процесом, важко сказати, тому що міністр аграрної політики говорить, що він не має до цього відношення, міністр економіки говорить те ж саме. А хто тоді керує всім цим процесом, незрозуміло", - дивується представник зернотрейдерів.

Як повідомлялося, в портах України через обмеження українським урядом експорту зернових без надання зернотрейдерам часу для відправки на експорт знаходиться 472 тисяч тонн зерна.

Україна з 19 жовтня і по 31 грудня 2010 року ввела квоти на експорт 2,7 млн. тонн зерна, в тому числі на пшеницю - 0,5 млн. тонн, ячмінь - 0,2 млн. тонн, кукурудзу - 2 млн. тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: