"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Профспілки сперечаються про Трудовий кодекс

Вівторок, 9 листопада 2010, 15:08

Проект Трудового кодексу звужує права працівників і можливість захисту їхніх інтересів.

Про це заявив голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, зокрема, проект кодексу дає можливість усім роботодавцям, а не лише державним установам, самостійно регулювати трудові відносини шляхом прийняття власних нормативних актів без погодження з працівниками, профспілками та державою.

Це, на думку Якібчука, дасть також можливість роботодавцям ухилятися від укладання колективних договорів.

Реклама:

За оцінками представників форуму, вже протягом першого півріччя після вступу кодексу в дію до 70%, або 2,5 млн. підприємств вдадуться до спроби розірвати вже укладені договори або ухилитися від нових.

У форумі також піддали критиці можливість продовження робочого тижня, вказуючи, що це може обернутися збільшенням робочого дня.

У Нацфорумі також розкритикували поділ профспілок на "репрезентативні" і "нерепрезентативні", назвавши це "розколом профспілкового руху".

Не згодні в Нацфоруму профспілок і з наданням права "вето" на рішення комісій із трудових спорів - це дозволить блокувати їх роботу в разі незгоди однієї із сторін.

Тим часом завідуюча відділом експертиз юридичного департаменту Федерації профспілок Валентина Позініч не згодна з подібними твердженнями.

За її словами, можливість роботодавця самостійно визначати об'єм робочого часу працівника, передбачена в проекті, може застосовуватися тільки в окремих випадках, при узгодженні з профспілками.

Ця норма, на думку Позініч, обмежує права роботодавців на користь людей, які зараз зайняті на роботах, що не дозволяють жорстко фіксувати тривалість роботи протягом дня - водіям таксі, далеких перевезень, сезонним робітником у сільському господарстві, тим, хто працює за вахтовим методом, оскільки максимальна кількість цього часу протягом одного тижня обмежена 48 годинами.

"Проблеми немає. Вона штучно створюється, оскільки суспільству нав'язується думка про те, що збільшується тривалість робочого дня", - сказала представник ФПУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!