Україна перегляне вартість проїзду її територією

Вівторок, 9 листопада 2010, 11:26 -

Рахункова палата вважає необхідним перегляд плату, що стягується за проїзд транспортних засобів територією України.

Зараз у пунктах пропуску державного кордону з транспортних засобів, що в'їжджають в Україну, стягується єдиний збір, який включає збір за контроль вантажів та плату за проїзд автомобільними дорогами.

За даними аудиту Рахункової палати, такий збір не приносить держбюджету достатніх доходів від використання транзитного та транспортного потенціалу, так як за весь час його існування - з 1 січня 2000 року, до держбюджету надійшло лише 837 млн. гривень.

Відбулося реальне скорочення річних надходжень єдиного збору до державного бюджету з 17 млн. євро у 2000 році до 12,7 млн. євро в 2009 році.

Реклама:

Відомство зазначає, що ефективна ставка єдиного збору у розрахунку на одиницю транспортного засобу становить 37 гривень, або близько 3,7 євро, в результаті чого держбюджет від ввезення 1 тонни вантажу в Україні залізничним або автомобільним транспортом отримує лише 1,18 гривень або 0, 12 євро.

Згідно з повідомленням, в Україні ставки єдиного збору у пунктах пропуску не переглядалися з моменту їх введення, через що вони залишаються найнижчими серед країн Східної Європи та СНД.

Також наголошується, що ставки єдиного збору за проведення контролю в пунктах пропуску в Україну не залежать від рівня токсичності і небезпеки перевезеного вантажу, хоча питома вага небезпечних вантажів, що перевозяться залізницею, становить майже 30%.

Рахункова палата вважає, що органи державної влади повинні активізувати пошук додаткових джерел наповнення держбюджету, ввівши загальносвітову практику оподаткування проїзду по території України.

Український кордон в середньому за добу перетинає майже 8 тис. транспортних засобів, з яких береться єдиний збір, у тому числі понад 2,8 тис. вантажних автомобілів і близько 4,7 тис. вагонів з вантажем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: