"Укрзалізниця" збільшить вартість руди та вугілля

Вівторок, 9 листопада 2010, 09:40

"Укрзалізниця" запропонувала підвищити з 2011 року тарифи для вантажів, перевезення яких зараз збиткове: щебень, вугілля, руда, пісок та сіль.

Минулого тижня держадміністрація направила відповідну дану пропозицію до Міністерства транспорту та зв'язку, а також профільні відомства, пише видання "Комерсант-Україна".

У середньому вартість перевезення цих груп товарів нижче собівартості на 5%, а по окремих групах - на 25-35%.

УЗ має намір підняти тарифи до нульового рівня рентабельності: наприклад, на руду - на 8%, на вугілля - на 18%.

Реклама:

Отримати коментарі керівництва УЗ та Мінтрансу не вдалося, але раніше вони заявляли про необхідність підвищити тарифи для цієї продукції.

У групі "Метінвест" і Ferrexpo - найбільших виробниках і експортерах залізної руди - від коментарів відмовилися.

А в галузевій асоціації "Укррудпром" нагадують, що монополія не в перший раз намагається поліпшити свої показники за рахунок підвищення тарифів для гірників, металургів і шахтарів.

"При цьому УЗ не приділяє увагу підвищенню ефективності процесів всередині залізниць, залишаючись однією з самих бюрократичних структур", - вважають в асоціації.

У видобувних компаніях говорять, що підвищення тарифів буде для них непосильним.

За словами гендиректора ВАТ "Лисичанськвугілля" В'ячеслава Теросіпова, залізничний вантажний тариф зараз займає понад 10% від вартості вугілля для споживачів.

"А вугільна галузь перебуває в глибокій ямі, і, якщо відбудеться підвищення тарифу, більша його частина може бути перекладена на споживача", - повідомив він.

У УЗ пропонують перекласти витрати від підвищення тарифів з вугільних підприємств на генеруючі компанії. З

араз вугілля на шахтах закуповує "Вугілля України", і, як кажуть в монополії, компанія часто не розплачується за транспортування вугілля в строк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!