"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри не хочуть міняти систему платіжних карток

Понеділок, 8 листопада 2010, 19:57

Банкіри протестують проти внесення на розгляд Верховної ради законопроекту, який змінює правила роботи систем платіжних карток в Україні.

Із таким проханням керівники п'яти великих банків звернулися до президента Віктора Януковича, передає Радіо "Свобода".

Законопроект, проти якого виступають банкіри, вносить зміни до законів "Про Нацбанк" та "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" і передбачає розширення повноважень НБУ щодо регламентації операцій із застосуванням платіжних карток.

Серед іншого, цей документ пропонує Національному банкові встановити вимоги для платіжних систем та систем розрахунків, а також здійснювати оцінку цих систем.

Реклама:

У документі йдеться і про створення нового органу, Національного клірингового центру.

Це фактично громадська організація, метою якої є визначення внутрішньодержавних правил функціонування платіжних систем та їхньої діяльності.

Ця організація має бути резидентом України, і всі взаєморозрахунки, проведені за допомогою випущених українськими банками платіжних карток, мають проводитися через неї лише у гривнях.

Дії міжнародних платіжних систем на території України мають відповідати українському законодавству, і вони втрачають монопольне право розміщувати на випущених в Україні платіжних картках одну торгову марку.

Наразі цей документ перебуває на розгляді у профільному комітеті Верховної ради.

Утім, керівники п'яти великих банків (Приватбанк, "Райффайзен Банк Аваль", "Форум", Укрсоцбанк та Укрсиббанк) просять президента, щоб цей документ у нинішньому вигляді не ставився на розгляд парламенту.

Як заявив Радіо "Свобода голова" правління банку "Форум" Ярослав Колесник, банки мають до нього серйозні застереження.

"Сьогодні ми говоримо, що з'явиться новий координатор, який буде працювати і координувати роботу. Разом із тим, нагляд повністю виконує Національний банк. А по-друге, закон передбачає збільшення бюджету банків на перехід на нову систему. І це також має бути враховано. Позиція банківської спільноти з цього приводу: цей закон потрібно доопрацювати", - говорить банкір.

Утім, на переконання автора законопроекту, народного депутата Юрія Полунєєва, він мав би бути ухвалений у нинішньому вигляді.

На його думку, у банкірів викликає несприйняття сам факт спроби державного регулювання банківської діяльності.

"Операції з картками на території України здійснюються українськими банками за допомогою міжнародних платіжних систем. А міжнародні платіжні системи, і Visa, і MasterCard, навіть не мають в Україні статусу юридичних осіб", - зазначає Полунєєв.

" Оскільки цей бізнес однозначно зростатиме, все більше людей користуватиметься пластиковими грішми, то відсутність державного регулювання у цій сфері говоритиме про те, що ми просто будемо заручниками змови між великими українськими банками і міжнародними платіжними системами", - наголошує він.

Як відомо, ринок платіжних карток в Україні почав формуватися близько 15 років тому. Тоді українські банки випустили перші картки MasterCard International і Visa International.

Наразі ці оператори займають майже 90% українського ринку платіжних карток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!