Думка експерта: Уряд адміністративними методами занижує інфляцію

Понеділок, 8 листопада 2010, 16:59

За даними Держкомстату, інфляція в Україні у жовтні 2010 року сповільнилася до 0,5% у порівнянні з 2,9% у вересні і 1,2% у серпні.

З початку року інфляція досягла 7,9% у порівнянні 10,1% за аналогічний період 2009 року.

На думку економіста інвесткомпанії "Арт Капітал" Олега Іванця, основною причиною такої низької інфляції став агресивний адміністративний вплив уряду на економіку.

"Якщо висока інфляція у вересні була очікуваною та економічно обґрунтованою і була викликана пасивною політикою уряду та НБУ у серпні, через що сформувалися високі інфляційні очікування та ціни на ринку продовольчих товарів вийшли з під контролю, то 0,5% у жовтні не вкладається в економічно обґрунтовані прогнози", - зазначив він у коментарі "Економічній правді".

Реклама:

Експерт навів кілька факторів, які обумовлювали високу інфляцію у жовтні.

Першим таким фактором, за його словами, є сезонність.

"Протягом 5 останніх років інфляція у жовтні була стабільно вищою, ніж у вересні, але чомусь саме в цьому році вона була нижчою, причому майже в 6 разів", - наголосив Іванець.

Другим чинником експерт відзначив інерцію інфляційних процесів.

"Інфляція у абсолютній більшості випадків має інерцію, оскільки тривалість ділових контрактів, як правило, виходить за рамки календарного місяця, тобто протягом одного місяця майже не можливо врахувати 100% ефект зростання цін на той чи інший продукт, оскільки вагома частина контрактів буде укладена за старими цінами", - пояснив він.

"Інерційність інфляції особливо затягується, коли йдеться про зростання цін на "базові" продукти, такі як продукти харчування, комунальні послуги та енергоресурси, оскільки, попри власне інерційності, ще додаються фактори ланцюгової реакції, коли у зростання цін на одні продукти веде до зростання цін на інші", - відзначив він.

Також, наголосив експерт, сам показник інфляції 0,5% для жовтня є неймовірно малим, оскільки за останні 5 років середній показник був 1,8%, а мінімальний - 0,9%.

"Теоретично низька інфляція могла би бути, якщо б у жовтні було різке адміністративне зменшення цін на певний вид товарів (наприклад, енергоресурси). Тоді б зниження цін на одні товари збалансували зростання інших, проте у жовтні не було вагомого падіння цін на жоден з видів товарів", - зазначив він.

Також низька інфляція була б логічною, якби НБУ провадив агресивну політику укріплення гривні, яка б перебила негативні інфляційні та девальваційні очікування, проте цього не спостерігалось.

Навпаки, гривня трішки ослабла у жовтні, й інфляційні очікування залишаються високими, а населення у жовтні скупило 1,9 млрд. доларів валюти (чисте сальдо), що на 27% більше ніж у вересні. 

"Безперечно, були і позитивні економічні моменти, що стримували інфляцію, зокрема: відсутність прямих факторів росту цін та стримування експорту зернових. Також був і політичний фактор, що також значною мірою впливав на струмування інфляції - місцеві вибори. Проте ці фактори давали основу говорити про інфляцію на рівні 1,5-2%, проте аж ніяк не 0,5%", - відзначив експерт.

Підсумовуючи ці фактори, Іванець робить висновок, що економіка України керується у ручному режимі, що дозволяє уряду добиватися будь-яких цільових показників, при цьому ігноруючи ринкові методи, а діючи виключно адміністративним шляхом.

"Це демонструє певні позитивні результати у короткостроковому періоді, але закладає значні ризики для зростання у середньо та довгостроковому періоді", - наголосив він.

У подальшому експерт очікує зростання інфляції: у листопаді до 2% та 11% за результатами 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!