"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Виробники горілки незадоволені "Укрспиртом"

Понеділок, 8 листопада 2010, 10:48

Виробники лікеро-горілчаної продукції вважають, що реорганізація держконцерну "Укрспирт" у держпідприємство сприяло корупції і посиленню монополії в спиртовій галузі.

Про це сказано у відкритому листі президенту Віктору Януковичу і прем'єр-міністру Миколі Азарову, повідомляє агентство "Українські новини".

Лист підписано керівником асоціації "Укргорілка" Іваном Жовніром і 5 керівниками підприємств-виробників.

"Реорганізація концерну в державне підприємство призвела до ще жорсткішої монополізації, за якої всі питання в концерні, зокрема і щодо ціноутворення на спирт, вирішуються кількома столичними чиновниками. Внаслідок реорганізації стало можливим запровадження корупційних схем", - сказано в листі.

Реклама:

На думку виробників горілки, корупційні схеми діють під час заготівлі сировини, розподілу і реалізації спирту, виробництва неврахованої продукції.

Так, зазначено в листі, наразі під час відвантаження спирту "Укрспирт" отримує необґрунтовано високі комісійні розміром 15%.

"І це замість того, щоб навпаки демонополізувати галузь виробництва спирту шляхом дозволу приватизації спиртових заводів, що дало б змогу зменшити тіньовий оборот спирту і збільшило б надходження в державний бюджет", - підкреслюється в повідомленні.

Виробники міцних спиртних напоїв повідомили, що зараз ціна реалізації спирту на внутрішньому ринку становить 115 гривень/дал, тобто останнє підвищення його вартості становило близько 40%, тоді як розрахункова собівартість становить 89 гривень.

Таким чином, ціна реалізації спирту виробникам алкоголю, на їхню ж думку, має становити 99 гривень/дал.

Крім того, українські виробники горілки зазначають, що ціна реалізації спирту на зовнішній ринок значно нижча - 86 гривень/дал, що ставить у нерівні умови вітчизняних виробників і сприяє імпортерам алкогольної продукції.

При цьому, відповідно до чинного законодавства, імпорт етилового спирту з України може здійснюватися виключно державними підприємствами, спеціально уповноваженими Кабінетом Міністрів.

У листі виробники алкоголю також нагадали про те, що наразі залишається не прийнятим проект урядової постанови, розроблений Міністерством економіки, відповідно до якого з переліку документів строгої звітності виключаються товарно-транспортні накладні на переміщення алкогольних напоїв.

Міністерство аграрної політики вважає необхідною приватизацію спиртової промисловості.

У липні Кабмін реорганізував "Укрспирт" у державне підприємство спиртової і лікеро-горілчаної промисловості.

"Укрспирт" було створено 1996 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!