Силовики зацікавилися закупівлями "Енергоатома"

Понеділок, 8 листопада 2010, 10:36

Головне слідче управління МВС спільно з Генпрокуратурою зайнялися розслідуванням справи про незаконне використання коштів НАЕК "Енергоатом".

Зокрема, силовики виявили інтерес до операцій із закупівлі послуг з ремонту виробничих агрегатів на українських атомних електростанціях, пише газета "Дело".

Представники МВС і прокуратури висловили сумніви щодо законності контракту, підписаного "Енергоатомом" з львівським виробничо-господарським центром "Піраміда", на ремонт агрегатів на Хмельницькій і Рівненській АЕС.

Договір на ремонт п'яти роторів і відновлення стрижнів статора електричних машин на атомних електростанціях сторони підписали 14 листопада 2009 року.

Реклама:

За цією угодою, львівський центр зобов'язався виконати дані роботи на загальну суму в 603,6 млн. гривень.

Однак після того як "Енергоатом" перерахував частину грошей у сумі 209,3 млн. гривень, "Піраміда" до виконання своїх зобов'язань не приступила.

Замість цього компанія перерахувала кошти на рахунки інших посередників - компанії "Укрзахіденерго" і "Західноукраїнської енергетичної компанії".

А вже "Західноукраїнська енергетична компанія" уклала контракт на виконання робіт з безпосереднім виконавцем - польською компанією Alstom.

При цьому вартість робіт польської компанії з ремонту одного ротора оцінювалася в 32,9 млн. гривень.

В самому контракті "Енергоатома" з "Пірамідою" ця сума була прописана в розмірі 150 млн. гривень.

Практично різниця в майже 120 млн. гривень на кожному з п'яти роторів осідала на рахунках українських посередників.

В рамках цього розслідування слідчому управлінню МВС вже вдалося домогтися в Печерському суді Києва арешту рахунків "Західноукраїнської енергетичної компанії".

Крім цього, в офісі дирекції з ремонту НАЕК "Енергоатом", відповідальної за даний сектор роботи держкомпанії, розташованої в приміщенні за адресою вулиця Жилянська, 108, минулого тижня силові відомства провели обшук.

Однак представники "Енергоатома" не заперечують, що однією з причин пильної уваги силових відомств може бути господарська діяльність держкомпанії.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: