Рада не наважиться прийняти проект Податкового кодексу

Неділя, 7 листопада 2010, 18:46

Проект Податкового кодексу не буде прийнятий в тій редакції, яка є сьогодні, в зв'язку з протестами підприємців.

Таку думку висловив народний депутат, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін у програмі "Реальна економіка" в ефірі телеканалу UBC.

"Я думаю, що Податковий кодекс, який прийнято в першому читанні, не наважаться прийняти. Ми бачили, що робилось біля стін Верховної ради, і я думаю, що це тільки початок, тому що це похоронить одночасно і малий, і середній бізнес", - сказав гість програми.

Також депутат висловив своє незадоволення стосовно наміру ввести оподаткування депозитів.

Реклама:

"Я категорично протестую проти того, що зараз, в такий час, в період великої недовіри до держави і банківської системи з боку населення, ми запроваджуємо речі, які будуть відштовхувати наших вкладників", - сказав Аржевітін.

За його словами, на руках в населення знаходиться 175 млрд. гривень.

"Це тільки за офіційною статистикою, можна і ще подвоїти цю цифру. Небезпека в тому, що це психологічно вплине на українців", - додав голова ради Асоціації українських банків Аржевітін.

Найбільшу небезпеку в введені оподаткування депозитів депутат бачить в розкриті банківської таємниці.

"Найбільша небезпека - це, звичайно, втрата банківської таємниці, тобто по кожному вкладу податкова інспекція повинна отримувати інформацію. Це є дуже велика небезпека, тому що в нашій країні на ринку "Петрівка" можна купити будь-яку інформацію", - зазначив він.

"Я думаю, що це дуже вдарить по довірі до держави і до уряду, тому це питання не на часі, і такий Податковий кодекс не приймуть, як сьогодні ми розглядали у Верховній раді", - резюмував Аржевітін.

З позицією Аржевітіна щодо банківської таємниці згоден голова ПАТ "Форум" Ярослав Колесник.

"Велика проблема, яка обговорювалась банківською спільнотою, - це все-таки виконання закону про банківську таємницю, там є загроза, яка на нашому ринку має бути забезпечена", - сказав він.

Колесник зазначив, що "пропонувались інші механізми отримання цього податку, наприклад, з загальної суми депозитів, а не персоналізовано".

"Особисто я вважаю, що податок на прибуток достатньо реалістичний. Це залежить від того, як ми будемо звітувати про виконання цього закону", - додав Колесник.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!