Уряд трішки поступився підприємцям

Субота, 6 листопада 2010, 10:31

У п'ятницю, 5 листопада, під головуванням прем'єр-міністра Миколи Азарова пройшла нарада Кабінету міністрів, на якій обговорювалися компроміси, на які готовий піти уряд при підготовці остаточного варіанту Податкового кодексу.

Як повідомляється, можливі поступки вже попередньо обговорювалися з МВФ.

За даними "Дзеркала тижня", податок через чотири роки на прибуток повинен скласти 16%. Однак у наступному році він складе цілих 23%, замість 19%, які зазначені в проекті Податкового кодексу.

Крім того, уряд вирішив за допомогою єдиного податку заохотити дрібний бізнес до використання касових апаратів.

Реклама:

Так, без касового апарату річний оборот, при якому допускається спрощене оподаткування буде обмежений 300 тис. гривень на рік.

Однак у випадку встановлення касового апарату планка застосування єдиного податку буде підвищена до 600 тис. гривень. При цьому сам апарат підприємцям буде надаватися за рахунок держави.

Також влада готова відмовитися від такої міри, як різна ставка єдиного податку в залежності від місця реєстрації бізнесу.

Нагадаємо, у проекті Податкового кодексу існує норма, згідно з якою для підприємства, що був зареєстрований в одному регіоні, а працює в іншому - ставка єдиного податку становить 1 тисячу 500 гривень.

Уряд погодиться  встановити загальну ставку єдиного податку по всій країні, яка становитиме 600 гривень на місяць.

Серед  низки поступок також можна назвати збільшення перехідного періоду для окремих суб'єктів господарювання (водіїв, оформлених як платники єдиного податку), на яких за новим кодексом більше не поширюється спрощена система оподаткування.

Перехідний термін складе 24 місяці замість запланованих раніше 12.

Нагадаємо, Рада прийняла в першому читанні Податковий кодекс 7 жовтня. Очікувалося, що парламент розпочне його розгляду в другому читанні після 4 листопада.

Варто зазначити також, що через неприйняття Податкового кодексу відкладається розгляд проекту державного бюджету на 2011 рік.

Азаров заявив, що Податковий кодекс має бути ухвалений 19 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!