Думка експерта: Українська ГТС прокачуватиме дедалі менше російського газу

Четвер, 4 листопада 2010, 16:06 -

НАК "Нафтогаз України" прогнозує збільшення прокачування газу територією України в 2010 році більш ніж на 9% у порівнянні з 2009 роком - до 105 млрд. кубометрів.

Водночас, на думку провідного експерта енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, цей показник є дещо завищеним.

"У 2011 році Україна купить 40 млрд. кубометрів російського газу, що дає привід говорити про збільшення транзиту. Але споживання російського газу на півдні Європи значно зменшилося, тому, на мою думку, 105 млрд. кубометрів - дещо завищений показник. Я думаю, що насправді транзит складе близько 100 млрд. кубометрів", - сказав він.

При цьому експерт зазначив, що не варто чекати від "Газпрому" будь-яких конфліктів з країнами-покупцями газу, як це траплялося в минулі роки, оскільки позиції російського монополіста в цілому в Європі вже не так сильні.

Реклама:

"Зараз у Європі з'явилася альтернатива у вигляді зрідженого газу, до того ж європейські країни намагаються обмежити енергоспоживання, тому позиції "Газпрому" не будуть такі сильні, як раніше", - пояснив він.

"Навряд чи російський газовий монополіст захоче повторення зими 2009 року, коли Європа недоотримала необхідний об'єм газу. У сьогоднішній ситуації Росія не захоче псувати свій імідж, як надійного постачальника природного газу", - упевнений Омельченко.

На його думку, постачання газу через територію України до 2012 року складе 100-110 млрд. кубометрів, а загальне постачання російського газу до Європи усіма маршрутами - близько 160-170 млрд. кубометрів.

Проте Україні надалі варто чекати зниження обсягів транспортування, переконаний Омельченко.

"Починаючи з 2012 року постачання газу через Україну поступово скорочуватиметься, і коли відкриють обхідний трубопровід "Північний потік", обсяг не перевищить 80 млрд. кубометрів. До решти країн Європи ж обсяги постачань російського газу збережуться на рівні 150-160 млрд. кубометрів аж до 2020 року", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: