"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

40% банків не дотягують до мінімуму за капіталом

Четвер, 4 листопада 2010, 10:31

На початок жовтня у 71 українського банку, або 40,3% від загальної кількості фінустанов, значення регулятивного капіталу було нижчим за 120 млн. гривень.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на дані Нацбанку.

Більше того, у вересні 2010 року стало відомо, що НБУ готує ще одну постанову, в якій збирається збільшити мінімальний розмір капіталу з 120 млн. гривень до 500 млн. гривень.

У такому випадку, акціонерам тільки чверті українських банків не треба буде турбуватися, адже тільки у 43 фінустанов країни капітал відповідає розміру в півмільярда гривень, зазначає видання.

Реклама:

Банкіри вважають, що у такий спосіб НБУ хоче скоротити кількість банків.

"Збільшуючи норматив за розміром капіталу, НБУ хоче скоротити кількість банків. На мою думку, в Україні потрібно мати близько 100 банків, але НБУ, напевно, доведе їх кількість до 50", - припускає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.

За його словами, збільшення капіталу банку зробить фінустанови більш стійкими, проте регіональні банки такий норматив не потягнуть, хоча теж мають право на життя.

У першу чергу, говорять банкіри, з ринку підуть кептивні банки, створені для обслуговування бізнесу акціонерів.

"Час банків, які створювалися на обслуговування виключно бізнесу акціонерів, амбіцій чи хобі проходить. Сьогодні ці банки особливої ролі для країни не відіграють", - зазначає член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

За його словами, для дрібних банків зараз буде дуже важлива позиція акціонерів: чи зможуть вони підтримати свої банки, збільшивши капітал, або ж підуть обслуговуватися в чужі фінустанови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!