Українські банки потребують докапіталізації на 60 мільярдів

Четвер, 4 листопада 2010, 09:57

З початку фінансової кризи українські банки отримали 86 млрд. гривень нового капіталу.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на звіт "Банківський сектор України: довгий шлях до відновлення" рейтингового агентства Fitch Ratings.

За даними агентства, із цих коштів 77 млрд. гривень були направлені до статутного капіталу, ще 9 млрд. гривень банки отримали у вигляді субординованого боргу (дані станом на 1 липня 2010 року).

Утім, за розрахунками експертів агентства, ці 86 млрд. гривень - лише трохи більше половини від необхідної українським банкам суми коштів.

Реклама:

За прогнозами Fitch, підсумкова потреба банківського сектору в капіталізації складе приблизно 150 млрд. гривень, тобто акціонерам фінустанов доведеться виділити ще близько 60 млрд. гривень.

При цьому велику частину з решти 60 млрд. гривень належить знайти власникам не державних і не найбільших фінустанов.

Так, в аналітичній записці агентства підкреслюється, що з початку кризи донині капітал надавався переважно банкам, що знаходяться в держвласності і деяким іноземним фінансовим організаціям.

Для прикладу, в капітал трьох націоналізованих державою банків (Укргазбанк, Родовід Банк і "Київ") було "влито" в 2009 році 16,9 млрд. гривень.

Ще майже на 30 млрд. гривень виріс з початку кризи власний капітал Укрексімбанку та Ощадбанку.

Також активно нарощували капітал майже всі найбільші банки (понад 20 млрд. гривень).

На початок жовтня власний капітал усіх 176 українських банків становив 132 млрд. гривень. Із цієї суми більше 66% припадало на капітал 18 найбільших банків.

"Іншим кредитним установам з іноземними власниками і багатьом банкам з українськими власниками може знадобитися більше капіталу або ж може бути потрібно зменшити і/або реструктурувати свої баланси, щоб абсорбувати збитки по кредитах", - ідеться у звіті Fitch.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: