Польща вважає реальним дотягнути "Одеса-Броди" до Гданська

Вівторок, 30 листопада 2010, 17:40

Голова Сенату Польщі Богдан Борусевич вважає, що нафтопровід Одеса-Броди має шанси бути продовженим до Гданська (Польща).

Про це Борусевич сказав під час зустрічі з прем'єром Миколою Азаровим у вівторок у Києві, передає "Інтерфакс".

"Українська сторона свою частину нафтопроводу побудувала, а Польща, на жаль, немає. Але, у зв'язку з тим, що Росія може скоротити постачання нафти по нафтопроводу "Дружба", питання транспортування каспійської нафти до Польщі може підвищити актуальність проекту Одеса-Броди-Гданськ", - зауважив Борусевич.

З урахуванням того, що польські інвестори придбали нафтопереробний завод у Литві можлива споруда відгалуження від нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ для потреб цього НПЗ.

Реклама:

На початку зустрічі з Борусевичем Азаров повідомив, що питання співпраці в енергетичній сфері між двома країнами залишаються досить актуальними, в тому числі і необхідності реалізації проектів, пов'язаних з продовженням нафтопроводу Одеса-Броди до Гданська.

Крім того, країни обговорюють можливості взаємодії в розвідці і видобутку сланцевого газу і можливості співпраці в ядерній енергетиці.

Як повідомлялося, в кінці вересня керівництво Україні та Польщі висловили зацікавленість в активізації роботи в рамках проекту нафтопроводу Одеса-Броди.

У середині жовтня 2007 року Азербайджан, Грузія, Україна, Польща і Литва підписали угоду про заснування спільного підприємства для проектування і прокладання нафтопроводу Баку-Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ.

Проект продовження нафтопроводу Одеса - Броди в напрямку Плоцька і Гданська ланується реалізувати в 2011 році.

За оцінкою компанії "Нова Сарматія", яка відповідальна за інвестиції в продовження нафтопроводу і створена 5-концернами з Польщі, Грузії, Україні, Азербайджану і Литви, нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ може транспортувати з Каспію до 40 млн тонн нафти в рік.

Одеса-Броди спочатку будувався для прокачування легкої каспійської нафти в Європу, був введений в експлуатацію в 2001 році.

Однак нафтопровід постійно використовувався в реверсному режимі - у напрямку терміналу "Південний", останнім часом Україна веде активну роботу з його переводу в аверс - у напрямку Бродів.

Зокрема, Білорусь буде використовувати нафтопровід у такому режимі для організації транспортування нафти на Мозирський НПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: